Nikčević: Napadaju me da bi sakrili svoje mahinacije

Nikčević kaže da je Skupštini istekao mandat i da nema legitimitet
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.09.2014. 13:09h

Predstavnici 13 granskih sindikata i četiri opštinska povjereništva Saveza sindikata najavili su da će na nastavku Skupštine SSCG za sedam dana izglasati nepovjerenje generalnom sekretaru Marku Nikčeviću i izabrati koordinatora koji će rukovoditi Savezom do Kongresa 18. decembra.

Oni su juče kazali da su na Skupštini prije dva dana van snage stavili sporni Statut usvojen u julu, tvrdeći da je falsifikovan. Nikčević je juče “Vijestima” izjavio da statut važi od 4. avgusta i da niko od oponenata do sada nije pokazao dokaze šta je to i kako falsifikovano.

"Nakon stupanja na snagu tog statuta, koji je dobio veliku podršku na Skupštini, svim organima je istekao mandat osim Statutarnom i Nadzornom odboru i generalnom sekretaru, koje imenuje Kongres. Dakle, toj Skupštini je istekao mandat i delegati za novu treba da budu izabrani u roku od 90 dana”, ocijenio je Nikčević.

Predsjednik podgoričkog povjereništva Goran Dragović kaže da je Statutarna komisija potvrdila da je Skupština legitimna.

“Od ukupno 83 delegata prisustvovala su 55, a odluke su usvojene uz 44 glasa za", kazao je Dragović.

Predsjednica Sindikata trgovine Sonja Knežević kazala je da će podnijeti krivične prijave kako bi se otkrilo ko je falsifikovao statut dok ga je slao u Službeni list, i zbog prebacivanja novca iz stambenog i fonda za odmor radnika za isplatu zarada.

Nikčević je kazao da sa ovim prijavama protiv njega pokušavaju da zaštite sebe jer “ima toliko materijala o onome što su oni radili”.

“Ovo i rade kao odgovor na upozorenje pred tužbu koje smo im poslali i sve ono što će uslijediti. Bez obzira ko bio na čelu, neće moći da trpi blato koje je ova grupa svojim mahinacijama napravila”, naveo je Nikčević.

Kneževićeva je navela da se nisu pobunili zbog ukidanja plaćenih telefonskih računa i nekih naknada već zbog kršenja statuta i samovolje Nikčevića.

Danilo Popović - pomalo na obje strane ili igra igru

Dragović je naveo da je skupštinu legalno sazvao njen predsjednik Danilo Popović koji je njome i predsjedavao. Na pitanje na čijoj strani u sukobu se nalazi Popović, Dragović je odgovorio:

"Mi mislimo da je na njihovoj, a oni da je na našoj".

Nikčević je, međutim, kazao da je Popović medijima 19. septembra kazao da on nije zakazao tu sjednicu i da je njegov potpis falsifikovan i da mu nije poznato da li sada misli drugačije. Popović je krajem jula bio na konferenciji za novinare sa grupom koja podržava Nikčevića, i pohvalio inicijativu za osnivanje radničke partije što je sada glavni problem Nikčevićevih oponenata.

Knežević je pokazala i dokument da je Nikčević od radnika u Arhivi SSCG tražio da ne zavode akta koja dobijaju dok se ne dostave njemu na uvid.

Nikčević kaže da je kao jedini preostali izvršni organ SSCG dao taj nalog Arhivi kako bi spriječio zloupotrebe.

Galerija

Bonus video: