Nurkovićev rođak do funkcije bez dana iskustva

Demir Nurković sa mjesta načelnika službe komunalne policije u opštini Rožaje imenovan na odgovornu poziciju u željezničkom saobraćaju bez dana radnog iskustva u tom sektoru
1321 pregleda 64 komentar(a)
Osman Nurković, Foto: Boris Pejović
Osman Nurković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.09.2018. 16:31h

Demir Nurković, rođak ministra saobraćaja i pomorstva Osmana Nurkovića nedavno je imenovan za pomoćnika direktora Direkcije za željeznice Crne Gore i na tu poziciju je došao sa mjesta načelnika službe komunalne policije u opštini Rožaje koju je pokrivao od avgusta 2014. godine.

Prema podacima iz radne biografije u koju “Vijesti” imaju uvid, Demir Nurković nema dana radnog iskustva u željezničkom saobraćaju.

On je završio Fakultet primijenjenih znanosti u biznisu u Peću (pri Univerzitetu Priština) i dobio je zvanje "bečelor nauke u administriranju biznisa".

Magistirao je ekonomiju na Ekonomskom fakultetu-Internacionalni univerzitet u Travniku u BiH. U radnoj biografiji Demira Nurkovića piše i da je radio oko godinu dana u Ministarstvu odbrane u službi za finansijsko poslovanje, kao i u rožajskom preduzeću “Nokić kompany”.

U Direkciji za željeznice Crne Gore nijesu željeli da govore o zapošljavanju Demira Nurkovića na mjesto pomoćnika direktora, uz obrazloženje da je konkurs raspisalo Ministarstvo saobraćaja i pomorstva od kojeg treba tražiti odgovore.

"Vijesti" ni od tog Vladinog resora nijesu dobile odgovore, već je nezvanično rečeno da informacije o zaposlenju Demira Nurkovića treba tražiti od Uprave za kadrove.

Ministru saobraćaja poslata su pitanja - zašto je ministarstvo za pomoćnika direktora Direkcije za željeznice Crne Gore izabralo Demira Nurkovića koji nema dana radnog iskustva u željezničkom saobraćaju i da li smatra problematičnim to što je njegov rođak. Odgovore nije poslao ni pomoćnik ministra saobraćaja za željeznički saobraćaj Milan Banković, koji je bio u komisiji koja je rangirala listu i birala kandidate.

Od imenovanja za ministra saobraćaja Osman Nurković odbija u medijima da komentariše zapošljavanja u sektoru saobraćaja koja su pod njegovom ingerencijom.

Na predlog ministra Vlada je u junu prošle godine imenovala za vršioca dužnosti pomoćnika za međunarodnu saradnju i evropske fondove Eminu Mujević Kara, suprugu izvršnog direktora Port of Adria Sedata Kara. Ona je na tu poziciju došla sa mjesta savjetnika u Zavodu za intelektualnu svojinu. Da li Emina Mujević Kara ispunjava zakonske uslove o minimumu tri godine iskustva u rukovođenju (Zakon o državnim službencima i namještenicima) što je jedan od važnih uslova za imenovanje na neku od rukovodećih pozicija u ministarstvima i ako ispunjava gdje je prethodno bila na nekoj od rukovodećih pozicija, pitanje je na koje Nurković nije do danas odgovorio.

Ministar Nurković je nedavno, dok je bila aktuelna smjena bivšeg predsjednika odbora direktora Aerodroma Crne Gore Božidara Vuksanovića jer je utvrđeno da je privatni interes podredio javnom, izjavio da će u tom slučaju “postupiti po zakonu” kada Vladi predloži da li da ga razriješi dužnosti nakon odluke Agencije za sprečavanje korupcije da je prekršio zakon.

"Čekam zvaničnu odluku ASK-a. Ne samo u tom slučaju, nego da mi je brat, postupiću u skladu sa zakonom i nikako drugačije”, obećao je Nurković.

Bonus video: