Petlja autoputeva na Smokovcu gazi plodnu zemlju

"Moji, po rodu Vukanovići i naši komšije Rajkovići na tom vrlo očuvanom i plodnom prostoru od oko pola miliona kvadrata imaju vrlo ozibljne planove, a ne mogu da ih realizuju..."
92 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 25.09.2014. 05:54h

Milodarka Novosel, mještanka Rasa, platoa pored Smokovca, na kojem je Ministarstvo saobraćaja zacrtalo petlju ukršatanja budućih autoputeva, poziva državu da dobro promisli i konačno donese odluku koja će prekratiti neizvjesnost u kojoj žive ona i njeni komšije.

“Moji, po rodu Vukanovići i naši komšije Rajkovići na tom vrlo očuvanom i plodnom prostoru od oko pola miliona kvadrata imaju vrlo ozibljne planove, a ne mogu da ih realizuju zato što je ministar saobraćaja (Ivan Brajović) bez ikakvog valjanog argumenta tu zacrtao petlju budućih autoputeva. Vrijeme prolazi a mi ne možemo da valorizujemo veliki potencijal, jer je tu navodno planirana petlja”, kaže ona. Milodarka apeluje na Vladu i Skupštinu da dobro odmjere kada budu donosili odluku o autoputu i ukrštanju budućih saobraćajnica.

“Neka dobro odmjere je li pametnije na obodu Podgorice uništiti kao zlato vrijedan kompleks poljorpivrednog zemljišta, porušiti preko 40 objekta, iseliti 80 ljudi, izmjestiti nekoliko vodovoda i dalekovoda, od kojih su dva međunarodna, i tu napraviti petlju. Ili je bolje petlju izmjestiti u praktično bezvijedan prostor u brdima što sugerišu i stručnjaci. Svakako mora se donijeti konačna odluka da li mi treba da selimo ili tu možemo da planiramo život i investiramo u svoju imovinu”, kaže Novosel.

Milodarka Novosel

Ona ističe da mještani Rasa neće pristati na parcijalnu eksproprijaciju, odnosno da im se plati samo ono što zauzme petlja.

“Mora nam se platiti čitav prostor pa da selimo, ili da se seli petlja. Na pračadima zemlje koji bi ostali između kraka petlje u tolikom zagađenju i buci nema života a kamoli ekološke proizvodnje i to treba da znaju mještani Rasa, kaže ona.

Novosel podsjeća na stav stručnjaka koje je angažovao Glavni grad koji su ocijenili da bi petlja mogla da se gradi i u neplodnoj i pustoj Strganici, koja se nalazi na kilometar dva od Rasa.

Dobila pare za vinograd, ali zbog petlje odlaže sadnju

Novosel je ekonomista u penziji u koju je otišla iz vladinog resora – Ministarstva finansija.

“Od 2007. godine pokušavam da na svojoj očevini razvijem biznis. Do prošle godine sam čekala konačnu odluku šta će biti sa petljom. Tada sam preko Ministarstva poljoprivrede od MIDAS-a dobila 20 hiljada za projekat Eko selo Ras.

Dio projekta je već realizovan, uz starih 800 zasadila još 2400 čokota loze. Plan je da vinograd poraste do 10 hiljada sadnica, da se u brdu gradi vinarija, da se grade minifarme, sportski i turistički kapaciteti. Slične planove imaju i komšije i rođaci, ali svi moraju da čekaju šta će o našim životima odlučiti neki pojedinci. Sad imam bojazan da će o tome možda odlučivati planeri iz Kine koji nemaju pojma gdje je Ras kakav je to prostor, kaže ona.

Galerija

Bonus video: