Opština Kolašin ostaje bez struje

1 komentar(a)
Kolašin, Foto: Panoramio
Kolašin, Foto: Panoramio
Ažurirano: 24.09.2014. 09:14h

U zgradama lokalne uprave, opštinskih preduzeća i ustanova u narednih par dana biće obustavljeno snabdijevanje električnom energijom.

“Vijestima” je to juče potvrđeno u PR službi Elektroprivrede Crne Gore. Tako će bez struje pored opštinske administracije ostati Komunalno, Vodovod, Centar za kulturu u kojem su biblioteka i Zavičajni muzej.

„Trenutni nesporni dug Opštine Kolašin prema EPCG iznosi više od 350.000 eura. EPCG više nije u mogućnosti da izdrži tolika dugovanja jer se, uslijed njihovog daljeg rasta, dovodi u pitanje normalno funkcionisanje elektroenergetskog sistema. EPCG će snabdijevnje električnom energijom obustaviti shodno Članu 159. Zakona o energetici i Članu 20. Opštih uslova za snbdijevnje električnom energijom. Slična praksa je u prethodnom periodu sprovedena prem više opština koje su imale dug za električnu energiju", saopšteno je iz EPCG.

Prema nezvaničnim informacijama iz te kompanije, tokom minule dvije godine čelnici su nekoliko puta pregovarali sa predstavnicima Opštine Kolašin i dogovarali način izmirenja duga u ratama. Međutim, navodno, izvršna vlast nije bila u mogućnosti da se drži dogovora i bude ažurna u plaćanju rata duga za struju.

Skoro četiri godine nije plaćana struja ni u Centru za kulturu, pa neizmirene obaveze po tom osnovu u toj ustanovi iznose oko 40.000 eura.

Više od 300.000 eura EPCG duguje kolašinskoj Opštini po osnovu poreza. Naravno, da se nadamo da će prije isključenja to imati na umu i da ćemo nekako uspjeti da se saglasimo o “prebijanju” obaveza

Predstavnici odlazeće vlasti “Vijestima” su juče saopštili da su najave EPCG da će isključiti struju “neočekivane i nekorektne”.

Navodno približno ista koliko i dugovanja su i potraživanja lokalne uprave prema tom preduzeću.

“Više od 300.000 eura EPCG duguje kolašinskoj Opštini po osnovu poreza. Naravno, da se nadamo da će prije isključenja to imati na umu i da ćemo nekako uspjeti da se saglasimo o “prebijanju” obaveza. Naravno da bi isključenje struje blokiralo rad opštinske administracije, ali i ostalih opštinskih preduzeća i ustanova. Štetu od toga bi imali samo građani. Kod činjenice da je EPCG i naš dužnik, mislim da bi trebalo da se obazrivije odnose kada je riječ o prekidu snabdijevanja”, rečeno je “Vijestima” juče u Opštini.

S obzirom da se u narednih desetak dana očekuje formiranje nove izvršne vlasti, koju će činiti Demokratski front, Socijalistička narodna partija i Socijaldemokratska partija , vrlo je vjerovatno da će novoizbarani funkcioneri ući u kancelarije bez struje, bez osnovnih uslova za rad. Neki od njih su juče nezvanično komentarisali da je to osmišljen potez, “ još jedna opstrukcija”.

„Svaki komentar je suvišan, kako god bilo platiće građani Kolašina. Neću da ulazim u poslovnu politiku EPCG, ali i ovog puta nečiju neodgovornost plaćaju građani. Ipak, neosporno je da dugovanja treba izmiriti i moramo tražiti rješenje” kazao je Đuro Milosevic, predsjednik OO SNP-a.

Nosilac liste DF i novoizabrani predsjednik Skupštine opštine Aleksandar Dožić kaže kako je dug za struju samo jedan od problema sa kojima će se nova vlast sresti.

„Evo nam na samom početku prvi moment da se uvjerimo u sposobnosti prethodne vlasti. Tek ćemo da se suočavamo sa svim njihovim promašajima, ali sa preciznim iznosom koliko su dugova ostavili građanima Kolašina, rekao je on.

I tokom minulih godina EPCG je isključivala struju zbog duga u zgradi gdje su smještene kancelarije lokalne uprave. Međutim, problem bi bio riješen nakon što bi predstavnici izvršne vlasti potpisivali protokole o izmirenju duga u rate.

Zbog dugova već dugo je neredovno snabdijevanje strujom i u sportskoj zoni, u Doma mladih i “Gorštaka” i sportskoj hali.

Te ustanove su od nedavno nadležnost države.

Ćutali su dok nijesu plaćali porez na dalekovode, trafoe i drugu “opremu”

U kolašinskoj lokalnoj upravi kažu da dalekovodi, trafo-stanice, lokalni električno-energetski vodovi dugo nijesu bili tretirani kao objekti za oporezivanje već kao oprema EPCG. Na taj način je, tvrde, mnogo štetovano, odnosno dugo ništa nije naplaćivano od „Elektroprenosa“ na račun poreza. Međutim, početkom minule godine iz Opštine su zatražili tumačenja zakona, pa je Ministarstvo održivog razvoja i turizma biti izričito shodno čl.9 Zakona o planiranju prostora i gradnji objeka, ti objekti koji podliježu oporezivanju, nijesu oprema, kako su tvrdili u EPCG.

Prema podacima Opštine na dalekovodima od 400 kilovolti, 220 kilovolti i 110 kilovolti raspoređeno je oko 300 stubova. Porez na te objekte na godišnjem nivou trebalo bi da bude oko 57.000 eura. Mjesečni računi lokalne uprave, sa troškovima javne rasvjete, iznose između 5.000 i 6.000 eura.

Bonus video: