Prijestonica ušla u novi projekat UN-a

Bogdanović je predstavio prisutnima projekat „Beautiful Cetinje“, koji je počet 2011. godine
65 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 24.09.2014. 16:29h

Na Klimatskom samitu u Njujorku Cetinje je uvršteno među deset globalnih gradova koji su, na inicijativu generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki Muna, izabrani za projekat „Sustainable Energy for all". Prijestonica Cetinje jedini je grad iz regije, koji je u taj projekat uključen zahvaljujući aktivnostima na programu „Beautiful Cetinje".

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović se na Klimatskom samitu u Ujedinjenim nacijama u Njujorku posebno osvrnuo na činjenicu da među deset gradova jedino crnogorska Prijestonica ima manje od 500.000 stanovnika.

"To samo potvrđuje da u ovom pogledu nije važna veličina gradova, odnosno da i urbani centri sa manjom populacijom mogu napraviti snažne iskorake u pogledu energetske efikasnosti, a time i održive budućnosti. Da je tako, govori i snažna podrška Sistema Ujedinjenih nacija koju smo imali do sada. Vjerujem da će ovim programom naša saradnja biti dodatno ojačana ", istakao je on.

Bogdanović je predstavio prisutnima projekat „Beautiful Cetinje“, koji je počet 2011. godine, a koji podrazumijeva obnovu starih zdanja u prijestonom gradu – počev od fasada, sve do interijera – uz implementaciju najsavremenijih standarda iz oblasti energetske efikasnosti.

Tokom današnje sesije, učesnici su dogovorili smjernice vezane za dalju saradnju, pri čemu su iskazali uvjerenje kako okupljanje deset gradova predstavlja samo početak šireg globalnog pokreta urbanih centara koji, uz podršku UN, djeluju u pravcu održive budućnosti.

Gradonačelnik Istanbula Kadir Topbaš i Bogdanović

Na marginama današnje sesije, u okviru Klimatskog samita u Njujorku, gradonačelnik Bogdanović razgovarao je sa gradonačelnikom Meksiko Sitija Migel Anhel Espinozom, te gradonačelnicom Varšave Hanom Gronkievic – Valc.

Doskorašnji gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg priredio je danas susret gradonačelnika više svjetskih gradova, među kojima je bio i Bogdanović. Višečasovnom sastanku, uz gradonačelnika Bogdanovića, prisustvovali su i gradonačelnica Pariza Ana Idalgo, gradonačelnik Rio de Žaneira Eduardo Paeš, gradonačelnik Istanbula Kadir Topbaš, gradonačelnik Melburna Robert Dojl, gradonačelnik Bona Jirgen Nimpth, gradonačelnik Kopenhagena Frank Jensen, gradonačelnik Bristola Džordž Ferguson, gradonačelnica Varšave Hana Gronkievic – Valc, gradonačelnik Šenžena Hju Ćin, gradonačelnica Santjaga Karolina Toha, gradonačelnik Bogote Gustavo Petro, gradonačelnik Taklobana Alfred Romaldez, gradonačelnik De Mojna Frenk Kauni, gradonačelnik Boldera Metju Eplbaum, te zamjenik gradonačelnika Johanesburga.

U dijelu namijenjenom bilateralnim susretima, gradonačelnik Bogdanović razgovarao je sa Blumbergom, pri čemu je govoreno o ulozi relativno manjih gradskih sredina u procesu jačanja energetske efikasnosti.

Današnji sastanak bio je prilika i za susret Bogdanovića sa gradonačelnikom Rio de Žaneira Eduardom Paešom, a akcenat je bio na iskustvima koja se tiču projekata vezanih za energetsku efikasnost.

Bogdanović sastao se i sa gradonačelnicom čileanske Prijestonice – Santjaga, Karolinom Tohom, kojoj je uputio i poziv da posjeti crnogorsku Prijestonicu. On se sastao i sa gradonačelnikom Bona Jirgenom Nimpthom, kao i sa gradonačelnikom Melburna Robertom Dojlom.

Bogdanović i gradonačelnik Rio de Žaneira Eduardo Paeš

Među gradovima koji su uz Cetinje prepoznati po radu i saradnji sa sistemom Ujedinjenih nacija na projektima iz sfere energetske efikasnosti, nalaze se Meksiko Siti, Varšava, Tojama...

Inače, Projekat „Beautiful Cetinje" podrazumijeva rekonstrukciju objekata u istorijskom jezgru grada, uz primjenu najsavremenijih mjera energetske efikasnosti. Realizacija projekta, koji vode Prijestonica Cetinje i Program UN za pomoć, počela je 2011. godine, kada je u cjelosti rekonstruisan prvi objekat - zdanje bivšeg britanskog poslanstva. Krajem 2013. godine, u sklopu istog projekta, počela je i rekonstrukcija starog zdanja bolnice "Danilo I", a slijede i radovi na obnovi bivšeg ruskog poslanstva, u kojem će biti smješteno sjedište Ministarstva vanjskih poslova. U okviru istog projekta rekonstruisan je glavni gradski trg Trg kralja Nikole, obnovljena zgrada Muzičke akademije, započete aktivnosti na obnovi trga u Njegušima; na rekonstrukciji oštećenog krova Umjetničke akademije... Desetoro, nezaposlenih sa Cetinja je obučeno za energetski efikasnu rekonstrukciju, realizovane su dvije ideje „zelenog" dizajna za urbani razvoj Cetinja - dizajn za rekonstrukciju stare zelene pijace u istorijskom jezgru Cetinja, i dizajn za urbano unapređenje i procjenu brda Vrtjeljka. Organizovana su studentska takmičenja za urbani razvoj Studentskog trga, a program je obuhvatio i rekonstrukciju ulica i obnovu parkova.

Galerija

Bonus video: