Sindikat medija: Bez posla 500 osoba u posljednje tri godine

Sindikat medija je pozvao Vladu da u komunikaciji sa Agencijom za elektronske medije, dodatno smanji iznos naknada za frekvencije elektronskim medijima
0 komentar(a)
mediji_1, Foto: L. ZEKOVIĆ
mediji_1, Foto: L. ZEKOVIĆ
Ažurirano: 24.09.2014. 14:33h

U crnogorskim medijima u posljednje tri godine bez posla je ostalo oko 500 osoba, a u stečaj su otišle dvije televizije i jedan dnevni list, saopšteno je danas iz Sindikata medija. Upozorava se da je, zbog ekonomskog i političkog ambijenta, poslovanje medija sve teže, a broj onih koji gube radna mjesta sve veći. “U pojedinim lokalnim i nacionalnim medijima zaposleni mjesecima ne primaju zarade, a najavljena su otpuštanja radnika i smanjenja zarada”, navodi se u otvorenom pismu Sindikata medija predsjednicima države, Skupštine i Vlade. Ocjenjuje se da Vlada nema sluha za podsticaj medijskog pluralizma i sloboda i da nezakonito ili neprincipijelno utiče na medijsko tržište, a mnogim lokalnim i nacionalnim medijima prijeti i gašenjem. “To će ne samo uticati na kvalitet informisanja crnogorskih građana, nego i na ekonomsku i socijalnu situaciju u državi, pa i na imidž crnogorske Vlade”, navodi se u pismu. Sindikat smatra da medijska djelatnost treba da ima isti tretman kao metalska, građevinska, turistička ili nautička industrija koje su proteklih godina pomagane sa milionima eura iz državnog budžeta, podsticane različitim mjerama, smanjenjem poreza i drugih dažbina. “Zato tražimo da Vlada hitno razmotri mjere kojima može pomoći medijska djelatnost, kao što je ukidanje poreza na dodatu vrijednost od sedam odsto na štampu i knjige. Takve mjere već su preduzele brojne evropske zemlje poput Belgije, Danske, Velike Britanije, a u Francuskoj je taj porez simboličan i iznosi jedan ili dva odsto”, kaže se u pismu.

Sindikat medija je pozvao Vladu da u komunikaciji sa Agencijom za elektronske medije, dodatno smanji iznos naknada za frekvencije elektronskim medijima.

Ove naknade posljednjih godina nekoliko puta su smanjivane ali one, kako se navodi, i dalje predstavljaju veliki teret za te medije, zbog čega je prošle godine isključeno sa predajnika nekoliko radijskih i televizijskih stanica.

“Mediji su prinuđeni da plaćaju ove naknade i druge dažbine, što utiče na zaposlene i njihov status. Jedan od načina da se te dažbine smanje, a koji treba razmotriti, je i mogućnost da se ti iznosi i naknade mogu platiti emitovanjem društveno korisnih programa, spotova i reklama”, navodi se u pismu crnogorskim funkcionerima.

Sindikat medija je zatražio da se prekine sa, kako se navodi, opasnom praksom Vlade i državnih institucija da samo pojedine medije favorizuje poslovima reklamiranja i zakupa medijskog prostora.

"Tražićemo da se u ovu akciju uključe i udruženja poslodavaca, opštine vlasnice lokalnih medija, Evropska komisija i predstavnici ambasada. Smatramo da bi građane ali i državni budžet mnogo više koštala nova gašenja medija i zatvaranja nekoliko desetina ili stotina radnih mjesta, nego što bi državne finansije koštale ove mjere", navodi se u saopštenju Sindikata medija.

Sindikat medija će, kako se navodim insistirati da se te mjere uvedu, kroz incijative nadležnim institucijama ali i na druge legitimne načine.

"Ukoliko bi država prihvatila ove ili slične mjere Sindikat bi tražio od poslodavaca da korist od njih imaju zaposleni, tako što bi se zaustavila otpuštanja i smanjivanja zarada i regulisao na zakonu zasnovan radni odnos za one kolege koje ta prava nemaju", navodi se u saopštenju.

Bonus video: