Crveni krst organizuje obuku za prilagođavanje invalidskih kolica

"Tokom dvogodišnje saradnje, organizacija LDS Charities je Crvenom krstu Crne Gore donirala 602 komada invalidskih kolica..."
0 komentar(a)
Crveni krst, Foto: Crveni krst
Crveni krst, Foto: Crveni krst
Ažurirano: 24.09.2014. 12:05h

U trening centru Crvenog krsta Crne Gore u Domu solidarnosti u Sutomoru se od 22. do 25. septembra održava obuka za prilagođavanje invalidskih kolica, koju organizuje Crveni krst Crne Gore u partnerstvu sa LDS Charities. Ova organizacija je, kako se navodi, prije dvije godine započeo saradnju sa LDS Charities – dobrotvornom američkom organizacijom svetaca posljednjeg dana, čiji je glavni cilj pomaganje ljudima u nevolji. LDS finansira različite projekte za pomoć i razvoj u 173 države.

"LDS, uglavnom vođena volonterima, radi samostalno ili u saradnji sa drugim dobrotvornim ustanovama i vladinim organizacijama. Humanitarni radnici organizuju projekte širom Balkana donirajući invalidska kolica, obezbjeđujući novac i sredstva ugroženim područjima i sarađujući sa Crvenim krstom i drugim organizacijama. Kad je u pitanju projekat obezbjeđivanje invalidskih kolica, pored same donacije invalidskih kolica i pomagala, predstavnici LDS Charities su podržali obuku za predstavnike opštinskih organizacija Crvenog krsta koji tokom 4 dana imaju priliku da nauče kako se kolica prilagođavaju pojedinačnom korisniku – cilj je da svaki korisnik dobije kolica u skladu sa njegovim invaliditetom. Tokom prošle godine je obučeno 15 predstavnika organizacija Crvenog krsta, a ovih dana u toku je obuka za dodatnih 12 osoba. Ovo znači da će svaka opštinska organizacija Crvenog krsta u Crnoj Gori imati najmanje po jednog obučenog predstavnika koji će biti osposobljen da prilagodi i uruči kolica svim pojedincima kojima je takva vrsta podrške neophodna", stoji u saopštenju. Predavači na obuci su iskusni terapeuti iz Sjedinjenih Američkih Država, naveli su organizatori. "Tokom dvogodišnje saradnje, organizacija LDS Charities je Crvenom krstu Crne Gore donirala 602 komada invalidskih kolica i ostalih pomagala od kojih je širom Crne Gore već podijeljeno preko 220 komada. Ovom prilikom pozivamo sve pojedince kojima su potrebna invalidska kolica i ostala pomagala da se jave organizaciji Crvenog krsta u svojoj opštini, kako bi obučeni predstavnik izvršio neophodna mjerenja i prilagođavanja i uručio kolica, te na taj način doprinio boljem kvalitetu života osoba sa invaliditetom", zaključuje se u saopštenju Crvenog krsta.

Bonus video: