Mihailo: Suverena prava države u rukama nasilnika MCP

Mitropolit CPC Mihailo smatra da predstavnike Mitropolije crnogorsko-primorske treba procesuirati pred krivičnim vijećem Okružnog suda u Podgorici
65 pregleda 52 komentar(a)
Mitropolit Mihailo, Foto: Arhiva "Vijesti"
Mitropolit Mihailo, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 24.09.2014. 09:42h

Zahtjev državne administracije da joj Beogradska patrijaršija vrati u posjed crkvu Kruševcu, u Podgorici, bjelodano referiše crnogorskoj javnosti da su suverena prava u zemlji u rukama nasilnika iz cetinjske filijale Srpske crkve, ocijenili su u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi CPC.

Država je od Mitropolije crnogorsko-primorske tražila da im u nadležnost vrate objekat na Kruševcu.

Mitropolit CPC Mihailo smatra da predstavnike Mitropolije crnogorsko-primorske treba procesuirati pred krivičnim vijećem Okružnog suda u Podgorici prije nego što se obračunaju sa državom i, kako je kazao, "saglasno svojem krivovjernom svetosavskom nauk"u ne prouzrokuju ozbiljne nevolje u Crnoj Gori.

"To je ona ista crkva koja je na vrhu Rumije posadila limeni objekat kojim se izruguje katolicima, muslimanima i Crnogorcima i svim građanima podrumijskih sela i grada Bara. A ovih dana zloupotrebom monumentalnog krsta kao simbola stradanja, koji je poperila iznad Sarajeva, vulgarno ismijava dignitet hiljada sarajevskih žrtava i glorifikuje zločin kao najdublji iskaz sopstvenog bića. Tako ona umjesto ljubavi nudi mržnju, umjesto saosjećanja novu patnju, a umjesto pomirenja nagovještava novi rat“, istakao je mitropilit Mihailo.

Kako je kazao, klir Mitropolije crnogorsko-primorske se ruga CPC-u i Crnoj Gori tvrdeći da je crkveni objekat na Kruševcu uvijek bio u njihovom posjedu i da je bez njihovog znanja komunistička vlast izvršila njegovu devastaciju i ukrala neke ikone.

"Iako je vaseljenska činjenica da je objekat bio privatno vlasništvo Petrovića oni cinički još i tvrde da crkva nemože da bude privatno vlasništvo niti u vlasti jedne porodice. Sva bivša nepokretna imovina Petrovića u zemlji, od 1918. godine, u vlasništvu je države uključujući i tu crkvu, i ne samo ona nego i crkva na Ćipuru i Cetinjski manastir, ali i Ostroški i mnogi drugi su državno vlasništvo.

Od takve crkve tražiti da vrati uzurpirano i pravnim nasiljem upisano na njih je ne samo uvreda razuma nego i građana. Njima treba kazati da je državna sila u rukama Beogradske patrijaršije, i pozvati ih da suverenitet koji je izmješten na adresiKralja Petra broj 7 u Beogradu, povrate adresi koja stoluje u Ulici Svetoga Petra Cetinjskoga u Podgorici. U protivnom neka beogradski popovi objave žiro-račun da umjesto državi njima plaćamo porez“, zaključio je mitropolit CPC Mihailo.

Bonus video: