Kaznev: Podrška Crnoj Gori u sprovođenju mjera za poglavlje 24

Konjević je saopštio da je Crna Gora spremna da krajem naredne godine zajednički sa zemljama članicama razmotre da li je sve što je država uradila na zadovoljavajućem nivou
0 komentar(a)
Bernar Kaznev, Raško Konjević, Foto: MUP
Bernar Kaznev, Raško Konjević, Foto: MUP
Ažurirano: 24.09.2014. 09:51h

Saradnja Crne Gore i Francuske je intenzivna, a francuski ekspert će pomoći crnogorskom Ministarstvu unutrašnjih poslova u sprovođenju mjera iz Akcionog plana za pregovaračko poglavlje 24, poručeno je nakon sastanka ministara unutrašnjih poslova dvije države.

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević razgovarao je sa francuskim ministrom unutrašnjih poslova Bernarom Kaznevom.

Konjević je, kako je saopštio nakon sastanka, upoznao francuskog kolegu sa evropskim obavezama Crne Gore i ispunjavanjem obaveza u poglavljima 23 i 24.

"Posebno apostrofirajući dosadašnje rezultate i predstavljajući ono što će Crna Gora u narednom periodu da radi u dva vrlo važna segmenta, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala".

Konjević je saopštio da je Crna Gora spremna da krajem naredne godine zajednički sa zemljama članicama razmotre da li je sve što je država uradila na zadovoljavajućem nivou.

"Čuli smo podršku prema onom što je Crna Gora u prethodnom periodu radila, koja je ovaj put konkretizovana činjenicom da će savjetnik u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore biti francuski ekspert na rezidentnoj osnovi, pomažući realizaciju mjera iz Akcionog plana za poglavlje 24, posebno u dijelu koji se tiče reforme javne uprave", naveo je on.

Kaznev kazao je da je na sastanku sa Konjevićem razgovarano kako da, kao ministri unutrašnjih poslova, sagledaju sve aspekte saradnje.

"Saradnje između dvije zemlje, koja je izuzetno intenzivna, izuzetno bogata u kontekstu crnogorske kandidature za proširenje (Evrope)".

On je objasnio da se radi o pitanjima borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala, učvršćivanju vladavine prava.

"Ali i razvoju mnogih mogućnosti za dodatnu saradnju između dvije zemlje, u domenu civilne zaštite, pomoći ljudima, industrije, gdje konatkti već postoje sa Airbusom, Safranom, Morphom. Riječ je i o želji koju imamo da sarađujemo u borbi protiv terorizma što je jedna važna tema za bezbjednost Evropske unije", kazao je Kaznev.

On je rekao da je sa Konjević razgovarao i o svemu što Francuska može da učini u pogledu uspostavljanja teritorijalne administracije Crne Gore.

"To je bio susret za koji su obije naše direkcije za međunarodnu saradnju radile zajedno i koje su omogućile da naše zemlje budu bliske u kontekstu prijateljstva i povjerenja", kazao je Kaznev.

On je rekao i da Francuska, kako je kazao, radi na stranim borcima, u Islamskoj državi, koji su njeni državljani, koji se pripajaju džihadističkim grupama i koji moraju biti reintegrisani i stavljeni u pravni kontekst kad se vrate u zemlju.

"Istovremeno, evropske zemlje moraju da sarađuju kako bi rasturile džihadističke mreže, spriječili širenje propagande i imali odgovor onima koji radikalizuju diskurs onih koji su izopačili Islam i od njega napravili govor mržnje", naveo je Kaznev.

Bonus video: