Profesori fakulteta u Nikšiću pitaju rektorku: Otkud podrška kvaziinstituciji na Cetinju

U pismu se postavlja pitanje i da li je Vojvodić u stanju da zastupa i brani interese državnog Univerziteta
86 pregleda 18 komentar(a)
Radmila Vojvodić, Predrag Miranović
Radmila Vojvodić, Predrag Miranović
Ažurirano: 23.09.2014. 15:12h

Profesori Studijskog programa za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti iz Nikšića reagovali su na odluku Vlade o osnivanju Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju, zasnovanu, kako tvrde, isključivo na političkim motivima.

Oni su u otvorenom pismu rektorki Univerziteta Crne Gore Radmili Vojvodić, povodom podrške osnivanju Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju, naveli da su "neugodno iznenađeni podrškom" koju je Vojvodić iskazala "ovoj kvaziinstituciji na Cetinju, budući da ste svojim prisustvom uveličali patetičnu ceremoniju otvaranja Vladinog Fakulteta".

"Zaista smo prisiljeni da se obratimo rektoru svog Univerziteta, iako znamo da je taj rektor bez magistrature i doktorata, te da veoma slabo poznaje pravila akademske sredine, kao i ustrojstvo institucije koja mu je povjerena. Na osnovu Vašeg dosadašnjeg djelovanja na toj prestižnoj funkciji, zaključili smo da nijeste upoznati sa svojim obavezama, pa želimo da Vam olakšamo preuzimanje rektorskih dužnosti. Naime, Rektor djeluje po akademskoj i naučnoj, ne političkoj logici, a njegova osnovna dužnost jeste da svojom funkcijom, strukom, naukom i svojim moralnim integritetom štiti interese institucije kojom rukovodi. Dakle, Univerzitet Crne Gore nije pozornica na kojoj Vi igrate veličanstvenu ulogu rektora, to jest rektorke – prve žene na toj funkciji u istoriji Univerziteta", navodi se u otvorenom pismu.

Oni su u pismu postavili i nekoliko pitanja za rektorku, a, između ostalog, zanima ih da li je Vojvodić svjesna svoje nove funkcije i obaveza koje ona donosi.

Da li znate da na Univerzitetu kojim odnedavno rukovodite postoji akademski Studijski program za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, gdje se obrazuju profesori, magistri i doktori, i na kome se intenzivno proučava crnogorski jezik, književnost i kultura? To bi trebalo da Vas zanima s obzirom na Vaše naglašeno interesovanje za identitetska pitanja?

Da li Vaše prisustvo na Cetinju znači podršku jezičkom nacionalističkom projektu, koji Vlada surovo sprovodi preko ministarstava prosvjete i nauke, a čiji je konačni cilj ukidanje našeg Studijskog programa i vaspostavljanje jotovane 'zdrave konkurencije' kao jedine varijante crnogorskog jezika?

Da li podržavate ukidanje 'monopola' državnog Univerziteta nad identitetskim pitanjima, odnosno izučavanjem nacionalnog jezičkog i književnog kanona?", pitanja su nikšićkih profesora.

Oni se pitaju i da li Vojvodić zna da je obrazloženje Vlade, kojim se opravdava osnivanje pomenutog Fakulteta, "obična izmišljotina i da nastavni kadar za crnogorski jezik nije deficitaran".

"Ili pak slijepo vjerujete i izvršavate ono što Vam nalože s političkog vrha? Podsjećamo Vas da je osnovno akademsko načelo i conditio sine qua non – autonomija Univerziteta", poručuju profesori.

Da li će MAPA raditi novi vizuelni identitet Univerziteta?

U pismu se postavlja pitanje i da li je Vojvodić u stanju da zastupa i brani interese državnog Univerziteta.

"Imate li predstavu o značaju institucije na čijem ste se čelu našli silom partije, a ne svojim referencama? Rektor – kako to gordo zvuči! Čime se to naš Studijski program ogriješio o tekovine državnosti i crnogorski identitetski model da bi zaslužio represivne mjere kojima ga redovno podvrgava Vlada, a sada i prvi čovjek-žena Univerziteta?", navodi se u pismu.

Profesore zanima i da li se već zna pobjednik na konkursu koji je Univerzitet raspisao za novi logo.

"Budući da Vam je izuzetno stalo do 'vizuelnog identiteta', čime obrazlažete odluku da mijenjate logotip i znak Univerziteta Crne Gore i time uništavate njegovu tradiciju i vizuelnu prepoznatljivost? Da li će taj posao biti povjeren Vašoj agenciji Mapa?", zadnje je pitanje na listi.

Studijski program na kojem rade nikšićki profesori, kako se podsjeća, od osnivanja 2008. godine je bio konstantno na udaru i srpskog i crnogorskog nacionalizma.

"To nam je bila potvrda kvaliteta rada i opravdanosti postojanja Studijskog programa koji je u međunarodnoj slavistici prepoznat upravo kao temelj nauke o crnogorskom jeziku, književnosti i kulturi. Mi ćemo kako tada, tako i danas ostati u domenu nauke i struke, a izvan dnevnopolitičke sfere. Radeći profesionalno svoj posao ni u jednom momentu nijesmo se bavili politikom, ali se politika i te kako bavi nama. A Vi pokušajte da se kao rektorka izdignete iznad partijskog spletkarenja, jer Vas na to obavezuje težina i ozbiljnost te funkcije", zaključuje se u otvorenom pismu profesora Studijskog programa za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti iz Nikšića rektorki Vojvodić.

Bonus video: