Počinju Otvoreni dani nauke: Izložba Italija budućnosti otvara festival

Prema riječima Milunović, izložba Italija budućnosti je nešto na šta su organizatori ovogodišnjeg festivala posebno ponosni, obišla je gotovo sve svjetske centre i u Crnoj Gori će biti mjesec
101 pregleda 0 komentar(a)
Dani nauke, Podgorica, Foto: Boris Pejović
Dani nauke, Podgorica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.09.2014. 12:27h

Festival Otvoreni dani nauke počinje danas, a njegovi učesnici doprinijeće da ta manifestacija bude na visokom nivou, kazala je predstavnica Ministarstva nauke, Milena Milunović.

Festival će trajati do 26. septembra, a u okviru njega biće održana izložba Italija budućnosti, Fabrika znanja, Arheolab, Noć istraživača, Čudesni svijet biologije, kao i obilježavanje prolaska Tesla konvoja kroz Podgoricu.

"Večeras će izložbom Italija budućnosti biti svečano biti otvreni četvrti Otvoreni dani nauke", kazala je Milunović.

Ona je rekla da je Ministarstvo nauke uspjelo da ove godine okupi sve one koji se na bilo koji način bave naukom, pa su svi oni, kao dio organizacionog tima, doprinijeli da festival bude na visokom nivou.

Prema riječima Milunović, izložba Italija budućnosti je nešto na šta su organizatori ovogodišnjeg festivala posebno ponosni, obišla je gotovo sve svjetske centre i u Crnoj Gori će biti mjesec.

Koodinatorka Fabrike znanja, Lana Mažić, predstavila je aktivnosti koje će se ove godine održati u okviru tog projekta.

Fabrika znanja, kako je navela, predstavlja najveći edukativni događaj u oblasti informacionih tehnologija (IT) u regionu.

U okviru festivala Otvoreni dani nauke, biće održana i šesta Noć istraživača, koja se tradicionalno održava posljednjeg petka u septembru.

Mažić je kazala da pored uobičajenog programa o IT, poseban dio ovogodišnjeg programa Fabrike znanja predstavlja robotika.

"Ove godine smo pripremili poseban izložbeni sadržaj na tu temu i svi će imati priliku da vide eksponate", kazala je Mažić.

Ona je najavila da će u Crnoj Gori biti premijerno predstavljen i Tesla tablet uređaj koji je kompanija Komtrejd objavila prije dva mjeseca.

U okviru festivala Otvoreni dani nauke, biće održana i šesta Noć istraživača, koja se tradicionalno održava posljednjeg petka u septembru.

Kako je najavila koordinatorka Noći istraživača, Kristina Zogović, u okviru tog dijela programa, biće organizovani brojni eksperimenti, performansi, otvorene laboratorije, istraživački izleti, naučne tribine, takmičenja osnovaca i studenata.

Dio konvoja biće električno vozilo Tesla model S koje će građani moći da vide kao jedno od najsavršenijih automobila današnjice.

Koordinator programa Arheolab, Miloš Živanović, predstavio je aktivnosti koje će biti organizovane u toj oblasti koje će biti održane od sjutra do 25. septembra.

Živanović je kazao da će biti organizovane arheološke radionice za djecu na lokalitetu Duklja.

Koordinatorka programa Čudesni svijet biologije, Slađana Krivokapić, kazala je da će laboratorije Biološkog fakulteta biti otvorene 25. septembra.

Za vrijeme održavanja Manifestacije Otvoreni dani nauke, Digitalizuj.me i Ministarstvo nauke organizuju u obilježavanje prolaska Tesla konvoja kroz Podgoricu.

Tesla konvoj će, kako su najavili, u Podgoricu ući sjutra u podne, a Glavni grad će napustiti istog dana u 15 sati.

Dio konvoja biće električno vozilo Tesla model S koje će građani moći da vide kao jedno od najsavršenijih automobila današnjice.

Bonus video: