Vojska od Đukanovića traži veće plate

Zahtjev Đukanoviću je upućen nakon što sindikat nije dobio odgovor na ranije poslatu inicijativu ministru odbrane Milici Pejanović Đurišić
9 komentar(a)
Vojska Crne Gore, logorovanje, Pljevlja, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Vojska Crne Gore, logorovanje, Pljevlja, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 22.09.2014. 10:32h

Sindikat odbrane i Vojske Crne Gore (SOVCG) koji predvodi potpukovnik Nenad Čobeljić, zatražio je danas sastanak sa premijerom Milom Đukanovićem radi razgovora o povećanju plata zaposlenima u sistemu odbrane.

Iz SOVCG su nedavno saopštili da su se stekli zakonski, ali i ekonomski uslovi za iniciranje pregovora sa državnom kao poslodavcem za povećanje zarada zaposlenih u odbrambenom sektoru, ali kažu da se ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić nije odazvala njihovom pozivu, zbog čega i traže sastanak sa premijerom, da “zajednički u konstruktivnom dijalogu razmotrimo pomenutu inicijativu i utvrdimo dinamiku pregovora o njoj”.

„Sigurni smo da ćete se saglasiti sa nama da zaposleni u Ministrastvu odbrane i VCG zaslužuju da se krajnje ozbiljno razmotri materijalna situacija u kojoj se nalazimo i da se u skladu sa utvrđenim stanjem zajednički traži rješenje kako bi se postojeća situacija popravila a u skladu sa realnim mogućnostima. SOVCG je u kontinuitetu, od osnivanja 2010. godine do danas, ukazivao i upozoravao na težak materijalni položaj zaposlenih u Vojsci. Ukazivali smo i na brojne druge probleme koji su dodatno otežavli i onako težak položaj, kao što su oduzeto pravo na plaćeni prekovremeni i noćni rad, rad neradnim danima i praznicima, neplaćena dežurstva, nepostojanje kolektivnog osiguranja zaposlenih, nesprovođenje sistematskih pregleda, neplaćena brojna potraživanja zaposlenih, značajni problemi u oblasti stambenog zbrinjavanja i brojni drugi“, navodi se u otvorenom pismu Čobeljića premijeru Đukanoviću.

Čobeljić napominje da su neka od spornih pitanja, posebno statusna i radno-pravna u međuvremenu riješena na obostrano zadovoljstvo, ali da je ostao problem niskih zarada i slabog materijalnog položaja vojnika i civila koji rade u institucijama sistema odbrane, zbog čega SOVCG insistira da o tome direktno pregovara sa šefom izvršne vlasti u državi.

Bonus video: