Susret učenika sa prostora bivše SFRJ na Žabljaku

Projekat „Ipak zajedno“, nakon Celja u maju, na Žabljaku je osim domaćina, okupio đake i nastavnike iz Druge osnovne škole u Celju, OŠ „Grigor Priličev“ iz Ohrida, škole „Mladost“ iz Tomaševca kod Zrenjanina i sarajevske „Čengić vila I“
2 komentar(a)
Susret osnovaca na Žabljaku, Foto: Obrad Pješivac
Susret osnovaca na Žabljaku, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 22.09.2014. 10:01h

Đaci i nastavnici OŠ „Dušan Obradović“ bili su tokom proteklog vikenda domaćini interesantne manifestacije u kojoj su ugostili 30-ak vršnjaka i kolega iz gradova bivše zajedničke domovine.

Projekat „Ipak zajedno“, nakon Celja u maju, na Žabljaku je osim domaćina, okupio đake i nastavnike iz Druge osnovne škole u Celju, OŠ „Grigor Priličev“ iz Ohrida, škole „Mladost“ iz Tomaševca kod Zrenjanina i sarajevske „Čengić vila I“.

"Žabljak se potrudio da bude dobar domaćin ovog susreta. Kolege smo smjestili u našim domaćinstvima a djecu kod vršnjaka. U krugu škole opredijelili smo jedan kutak i formirali park prijateljstva gdje su učesnici zasadili mlada stabla. Za nastavnike smo upriličili rafting Tarom i obilazak Durmitora kružnim putem. Đaci su posjetili Crno jezero, bili na mostu na Tari a obišli su i prirodnjačku zbirku NP „Durmitor“. Kruna svega bio je kulturno zabavni program, koji je počeo njihovom himnom „Od Vardata pa do Triglava“, u kome su kroz folklorne i druge sadržaje đaci predstavili svoje krajeve i škole, o čemu su dodatna saznanja dobili i prisutni Žabljačani", kažu žabljački nastavnici Dijana Minić i Zoran Vojinović, koji su bili koordinatori ovog susreta.

Oni su "Vijestima" ispričali da je ovu lijepu ideju u stvarnost pretočio direktor škole iz Celja, Igor Topole. Kažu da je višegodišnje partnerstvo sa školom u Tomaševcu pred njih stavilo mapu bivše SFRJ. Opredijelili su se za Žabljak, Sarajevo i Ohrid, uspostavljeni su kontakti i priča je krenula.

U okviru amnifestacije bila je organizovana i izložba radova učenika sa pozivnof konkursa koji je raspisala Slovenija u vrijeme prošlogodišnjeg prvenstva Evrope u košarci. Namjera je da im se priključi neka osnovna škola iz hrvatskog primorja.

Naredno druženje dogovoreno je za maj naredne godine u Ohridu. Učesnici tvrde da će širiti programske sadržaje, više od vaspitno obrazovne i sportske saradnje i bez ograničenih trajanja.

Organizaciju na Žabljaku pomogli su Opština, NP „Durmitor“ i privatni sektor. Istovremeno je vraćeno sjećanje na davnu 1970 i državno prvenstvo osnovnih škola u skijanju u Celju, na kome su po istom organizacionom modelu učestvovalji tadašnji žabljački osnovci.

Bonus video: