Živi zid oko gradilišta: Da odgovaraju oni koji su naredili prebijanje Barana

Organizatori kažu da je na današnjem protestu više od 1.500 ljudi
22744 pregleda 123 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Danilo Pavlović
Sa protesta, Foto: Danilo Pavlović
Ažurirano: 17.02.2019. 12:14h

U Baru je danas održan najmasnovnij protest, na kojem su okupljeni ponovo izrazili negodovanje zbog sječe stabala čempresa i izgradnje vrtića u dvorištu Gimnazije.

Okupljeni su bili u protestnoj šetnji, a nadležnima su uputili još jedan zahtjev: Da odgovaraju i oni koji su naredili brutalno prebijanje Barana.

Tok protesta:

13:49 Učesnici protesta napravili su živi zid oko ograde gradilišta vrtića.

13:46 Okupljenji su u koloni krenuli do mjesta sa kojeg su krenuli u protestnu šetnju.

13:40 Skup ispred Opštine Bar zaključio je Stefan Đukić, koji pronovio prethodna tri zahtrjeva i dodao novi.

"Tražimo da vrtić bude na drugoj lokaciji, da se na mjestu posječenih čempresa podigne park i da odgovaraju oni koji su posjekli čemprese. Od danas imamo i novi zahtjev da odgovaraju i oni koji su naredili brutalno prebijanje Barana", kazao je Đukić.

On je istakao da se ispred zgrade opštine u kesi nalaze spremna jaja, za koja je kazao da ipak neće biti bačena na zgradu.

"Mi smo građani, civilizovani, na želimo da ova dobra jaja trošimo nas ovu zgradu. Takođe ne želimo da ih ostavimo ispred ulaza, jer takvi kakvi su, odmah će ih pokvariti, već ćemo ih pokloniti onima kojima je to potrebno - narodnoj kuhinji", zaključio je Đukić.

12:33 Anđela Labović poručila je da su poslije "nasilja nad prirodom, krenuli na ljude".

"Rekoše odbornici da podržavaju građansku inicijativu i aktivizam, pa su je uzdržavanjem svjesno odbili. Odbili su pomjeranje lokacije, podržali masakr prirodnog blaga, a njegovom sječom usadili sumnju u um svakog mladog čovjeka da se on iole u ovom gradu pita. Srednjoškolci su ta snaga mladosti na koju ste ponosni i kojom se dičite, u koju vjerujete. A toj snazi mladosti ukazujete da je ovo grad u kojem sve ima cijenu, a ništa nema vrijednost Kako ćete gospodo gledati svoju djecu i svoje unuke, svjesni da ste njihove vršnjake doveli do pomisli da je naivno vjerovati da država ima sluha za njihov glas? Postoji li za vas moral? Bojite li se svoje savjesti? Šta je uzdržanost nego bezličnost, kukavičluk i dokaz da niste nista više od poslušnika. Učili su nas od malena istinskim vrijednostima, moralu. Kao nacija, ponosimo se čojstvom i junaštvom, čuvamo crnogorsko poštenje. Jeste li sigurni da je i dalje tako," pitala je Labović.

Ona je dodala da se vlast “nakon nasilja nad prirodom, okrenula nasilju nad onima koji su je svojim tijelom štitili”. Labović je navela da ovi građani štite prirodu,” jer smo građani prve ekološke države na svijetu”.

"Poštovani predsjedniče Opštine, mi smo vjerovali da čista ideja o očuvanju prirode, kulture i uspomena, bez i malo ličnog interesa, sama po sebi moze da izdrži sve, i da joj niko ne može stati na put, međutim, vi ste se pokazali kao protivnik u borbi za istinsku ideju, za bolje sjutra. Predsjedniče opštine, kritičko misljenje i stav, nisu samo fraze u vašoj upotrebi. Oni postoje, sada vas zovu, ali vas ovdje nema. Ali, pošto znam da će nekada i do vašeg uha stići ova riječ, mladi vam poručuju ono što je svako od nas, pa i Vi sa lučom B, u ovoj gimnaziji morao naučiti, a to je ona: 'Tirjanstvu stati nogom za vrat, dovesti ga k poznaniju prava, to je ljudska dužnost najsvetija'," zaključila je Labović.

13:29 Masoničić je pred Opštinom pročitao pismo dr Ljuba Živkovića, dugogodišnjeg direktora barske bolnice, internacionalnog šahovskog majstora i najboljeg đaka čuvene prve generacije barske Gimnazije.

"Moja gimnazija je bila ona zgrada u Starom Baru, što je poslije zemljotresa srušena, i , gle čuda, tamo su sada parking i stočna pijaca. Moj sin je učio ovu ovu Gimnaziju, na Topolici. Iz daljine čujem da negoduje, najljepše uspomene nosi iz tog svetilišta knjige i obrazovanja, i pominje nezaboravne časove koje je sa drugovima provodio tu, u krugovima, ispod čemrpesa. I čudi se, ko je mogao da nasrne na tu ljepotu? Ne umijem da mu odgovorim. Star sam i znam da mi nije mjesto na ovim nedjeljnim okupljanjima, ali, svim srcem navijam za probuđenu barsku mladost", navodi se u pismu Živkovića.

13:25 Dušan Masoničić se ispred Opštine obraća okupljenima:

"Za dva dana se potpisalo četiri hiljade ljudi, hoćete li peticiju od 10.000? Kome je u opisu posla da naredi da se razvlače trudne žene po ulici", pitao je Masoničić.

13:17 Iz kolone se na bulevaru čuju uzvici: "Mi smo država!"

13:13 Kolona ide ka Opštini Bar:

13:11 Organizatori kažu da je na današnjem protestu bilo više od 1.500 ljudi.

13:03 Procjene su da je ovo najmasovniji protest u Baru do sada. Građani se i dalji priključuju.

12:47 Kolona je u 12:45 krenula u šetnju do opštine.

12:43 Goran Janković ističe da DUP nije Sveto pismo. Naglašava da se "planovi prave za investitore".

On je poslao podršku "pečalbarima" Branu Mandiću i Višnji Randal.

Nakon pominjanja predsjednika Opštine Dušana Raičevića, začulo se "Ua".

U osvrtu na arhitektonski dio ovog problema, Janković je rekao da je “jedini kvazi argument kojim se ovi ljudi koriste” DUP iz 2009.

"DUP nije sveto pismo i nije urezan kamenu, mijenja se i prilagođava potrebama grada. Ali, oni to dobro znaju, jer samo stotinak metra odavde, astronomska letjelica prekoputa sportske hale, sletjela je na deset spratova iako je po prethodnom DUP-u predviđeno pet, pa su se prilagodili investitoru. Ispred njihovog nosa, kod zgrade opštine u kojoj se konstantno kriju iza prozora kad im dođemo u posjetu, uz sami trotoar gradi se zgrada od pet spratova gdje je po DUP-u ucrtan parking, pa su se prilagodili investitoru. Između “Volija” i zgrade Crvene banke grade se stotine stanova na deset spratova gdje je prethodni DUP predviđao sedam, pa ste se i tamo prilagodili investitoru. Da ne pričamo o apsolutnom odsustvu ukusa koji su prethodni glavari grada uvezli iz Podgorice, pa sad tako u mediteranskom Baru imamo lila, narandžaste, kafene i pinki zgrade rasute svugdje po gradskoj teritoriji. Imamo betonjerku koju je investitor podigao na par metra od bulevara, kocku čije terase podsjećaju više na podrum nego na mjesto gdje treba popit kafu uz zalazak sunca. Imamo betonjerku kod benzinske pumpe na kojoj je investiror podigao deset spratova, a čija fasada ka moru umjesto terase sa cvijecem ima dva reda prozora za toalete. Da ne govorimo o izmjenama DUP-ova i sastavljanju lokalnih studija lokacija prigradskih naselja, gdje apartmanski kompleksi rastu kao gljive iako nemaju ni osnovne uslove komunalne opremljenosti na koju volite tako rado da se pozove kad je vrtić u pitanju", kazao je Janković.

On je istakao da su građani bili pristojni i da nisu dizali glas dok su planovi prilagođavani investitorima, a sada, kad su prvi put ustali da se pobune za jedinu zelenu parcelu u centru koja ima drvored, “vlast umjesto da je ponosna na emancipatorsku i ekološku inicijativu, šalje policiju da se skube s građanima po trotoarima, da vrijeđa i pljuje ljude i privodi ih kao da su najgori kriminalci”.

"Branimir Gvozdenović, tiranin tiraninu a kamoli ekološkoj državi, ukazao je da postoji ogroman zeleni fond na ovoj parceli i da se mora uzeti u obzir kada se bude radio DUP. On isti je potpisao da bi projekat trebalo da se prilagodi postojećem zelenilu. Samo ga vi nijeste vidjeli i posjekli ste sve. Vi ste donijeli zakon i pisali pravilnik iz 2006. koji određuje minimalnu zelenu kvadraturu po jednom đaku. I vi ste ga pogazili 2009. kada ste usvojili ovaj DUP. Ne vadite se na nezainteresovanost građana da participiraju kad ste vi ti koji su zakone kršili. Politika jeste borba za ostvarivanje interesa, ali, vama nije u interesu da nastavite da zanemarujete stav 4.000 građana Bara. Vrtić treba da se gradi, ali umjesto 3.000 kvadratnih metara na sprat na jednoj lokaciji, izgradite nekoliko manjih vrtića na adekvatnijim lokacijama. Prilagodite vrtiće postojećem zelenilu i isprojektujte objekte i vrtove gdje će djeca drveće grliti umjesto da ga gledaju na ekranima. I za kraj da dodam kao iskusni pečalbar - podrška za Brana Mandića u Americi, podrška za Višnju Randall u Britaniji, ua za Bezdušan Raičevića", zaključio je Janković.

12:41 Zoran Marković Zonjo podsjetio je da se nekad sedam hiljada Barana okupilo da sprijeci gradnju fabrike "Sintermagnezita".

On je istakao da je došao kao Cetinjanin u Bar zbog čempresa, da se Cetinju “ne bi desilo da mu posijeku lipe”.

"Barani su uspjeli da spriječe gradnju fabrike sintermagnezita i to protiv partije (SKJ) koja je bila mnogo jača nego ova današnja. Nova okupljanja treba da budu još masovnija i da bude još veći pritisak na ljude iz opštine, jer ovo što rade je neprirodno.. Pitao sam se u čemu su Crnogorci dobri. Turizam-onako, sport tako tako, proizvodnja nikako, ali poslije kidanja čempresa, ukapirao sam da smo mi savršeno dobri u šeganju našeg identiteta. Neka svemirska sila nam je dala ovaj komad zemlje da živimo kao carevi, a mi se prema tome ponašamo kao prema balegi, i to je katastrofa. Od ovoga ne smijete odustati, ne znam gdje su završili čempresi, možda su u nekoj proizvodnji da se od njih napravi parket za gradonačelnika. Suština je da ovaj vrtić, koliko god bio potreban gradu, na ovoj lokaciji ne smije biti izgrađen. Imate livada po Baru, pa tamo majstori gradite što god hoćete. Sljedeći put da nas bude mnogo-mnogo više i da napravimo mnogo veći pritisak na vlast", zaključio je Zonjo.

12:31 "Đe je Dušan sad", upitala je Tamara Đuranović, nakon čega su uslijedili zvižduci okupljenih.

"Kažu čempresa više nema, šteta je učinjena, uzalud je sve. Recite onom doktoru, što upravo saopštava pacijentu da ima drugi stadijum raka, da nema potrebe da pacijenta šalje na liječenje, ili da mu prepisuje hemoterapiju. Taj pacijent je ovo naše društvo. Samo što mi nismo drugi stadijum, mi smo u poodmaklom četvrtom stadijumu i samo čekamo da nam jave da smo umrli. Ja, kao jedna od ćelija ovog našeg odumirućeg organizma, ne pristajem na neliječenje, jer dok ima borbe ima i načina. Dok ima volje i posljednjeg atoma snage da se utroši, nema predaje, jer bi ona značila da prihvatamo devijantnost ovog društva i sistema. Ne pristajemo na ovakav sistem i na ovakav odnos prema slobodnomislećim ljudima koji uspravno stoje i bore se, ne za svoje lične interese, nego za bolje sjutra svih nas. Altruizam je riječ koja mnogima fali u rječniku, a neki nikad nisu ni čuli za nju. Možda čempresa više nema, ali mogu ponovo da se zasade. Ljepši i snažniji da niknu i prkose svakome ko pokušava da ubije zdrav razum", poručila je Đuranović.

Ona je ponovila da se protestanti slažu da treba graditi vrtić, “ali, na drugom mjestu koje će biti u skladu sa propisima, adekvatnom i za mališane i za srednjoškolce”.

"Otimati jednima da bi drugi imali, to je besmisleno, jer sva djeca treba da imaju jednaka prava - na slobodu, prostor i čist vazduh - i mlađa i starija. Na koga oni misle kada ubijaju pluća grada?! Misle li uopšte na to da i srednjoškolcima treba prostor, i to onaj koji na sraman način otimaju, šaljući policiju sa punom opremom da se bore sa svojim građanima? Sila im je postala jedino oruđe. Ne znaju za dijalog, razgovor, dogovor. Ko priznaje, pola mu se prašta, ako ste pogriješili, a činjenice sve ukazuju na to, onda priznajte jer svaka greška koja sa sobom ne nosi ljudske žrtve, može da se koriguje. Vješti ste da mijenjate i dopunjujete kako vam je volja. Vidjeli smo kako po potrebi može lako da se koriguje DUP", navela je u Đuranović.

Ona je vlasti pitala da li im uopšte pada na pamet da izađu “iz ljušture egoizma i iracionalne bitnosti sopstvenih figura, i da sa običnim smrtnicima povedu razgovor”.

"Zapitate li se zašto ovi ljudi protestuju? Sigurno ne izlaze na ulicu jer su previše dokoni, jer nemaju već dovoljno svojih svakodnevnih briga egzistencijalne prirode, pa eto malo odlučili da dodaju nedjeljnog adrenalina umjesto nekog kardio treninga ili šetnje pored mora. Ne iskazuju oni svoje nezadovoljstvo jer nemaju drugih obaveza, već zato što im je dosta da nijemo gledaju kako sve ono što je godinama građeno, čuvano i štićeno, neko zbog lične nesposobnosti da uvidi grešku, pravi još veće i uništava sve. Silu primjenjuju tamo gdje ne treba. Za naš novac i protiv naših potreba. Gdje je ovdje demokratija? Gdje je ovdje pravo? 2700 njima je nula. Gdje je ovdje Dušan? Gdje su ovdje zakoni? Tu su kada treba protiv građana da rade, a kada treba da ih štite, onda naprasno ta slova nemaju nikakvu težinu. Kažete da smo ubačeni elementi. Jesmo. Mi smo peti element. Nismo ni voda ni zemlja ni vazduh ni vatra. Mi smo čempresi! Uzdignuta čela građani, misleći ljudi, koji žele da naš grad bude urbanistički i planski prilagođen za sve", istakla je Đuranović.

Dodajući da Bar polako postaje pogodna arhitektonsko-betonska parcela nečijeg DUP “sa grčkim slovom eta na kraju”, ona je naglasila da vlasti protestante uporno etiketiraju po nacionalnoj, vjerskoj i političkoj osnovi.

"Dijelite i oduzimate. To radite već godinama. Zato smo tu gdje jesmo. Pokušavate da nas žigošete jer drugačije ne znate kako da se izborite sa razumom, inteligencijom i znanjem. Ali draga gospodo, dok vi dijelite i oduzimate, mi ćemo da množimo i da se sabiramo. Jer nijednom slobodno", zaključila je Đuranović.

12:30 Marojević je navela i da su čempresi preživjeli "okupatore i ratove, a nijesu ovu vlast".

Marojević je ukazala da puna četiri mjeseca studenti, radnici, intelektualci i srednjoškolci Bara govore vlastima “Stanite”.

"Čujete li nas, gospodo iz barske opštine, gospodo investitori iz Ministarstva prosvjete, čujete li gospodo iz MORT-a? Pogledajte šta je posljedica vaših djela i odluika. Vi pozivate policiju da asistira gradnji vrtića, branite graditelje od tih istih građana koji je finansiraju, . Ovo se u matematici zove apsurd. Zašto je ovdje potrebna policija ako su vaše namjere časne, zašto ste izabrali mrak za vaše radnje, 17. januara ste poslali po mraku šegače na nevine čemprese koji su preživjeli Drugi svjetski rat. Gdje su vam humanost, moral, etika? Više od četiri mjeseca vam govorimo - stanite! Vrtič treba, ali ne na ovom mejstu, ali, vi ste uradili sve suprotno volji i pravu onih u čije ime obavljate svoje poslove. Time što nas mjesecima ignorišete, vi ste gospodo iz oba ministarstva i barske opštine degradirali i ponizili građane koje predstavljate, institucije u kojima radite, a na kraju i sebe kao ljude od znanja i struke-zaključila je Marojević.

12:24 Okupljeni skandiraju "Ne damo dvorište".

12:23 Lidija Marojević na skupu citira zakonske odredbe o dejstvu policije prema građanima i trudnicama, na šta okupljeni regauju povicima "Ua". Ona poziva Ministarstvo da se odredi nova lokacija za vrtić.

"Šaljete policiju, a nas ignorišete", poručila je ona.

12:20 Rialda Kurgaš otvorila je protest riječima "ovo nije žurka, ovo je poziv na bunt".

"Mi nismo huligani, mi smo građani."

12:11 Na protest su došli Miodrag Lekić, Draginja Vuksanović, Valentina Minić, Jovan Vučurovic, Milun Zogović, Vasilije Lalošević, Maja Vukićević, NVO aktivisti i učesnici sinoćnjeg protesta u Podgorici sa natpisima "Odupri se".

12:06 Okupljeni koriste pištaljke, nose prepoznatljive transparente sa sloganim protesta. Danas se, inače, navrsilo mjesec dana od sječe preko 90 stabala čempresa.

12:01 Sa razglasa se čuju pjesme Partibrejkersa. Najavljeno je petoro govornika na današnjem protestu.

11:59 Na protestu je istaknuto više transparenata: "Bar pamti", "Držati uspravno", "Zašto si tako bezDušan"...

Bonus video: