Ivanović: Hrebičkova probleme vidi očima Đukanovića

Željko Ivanović kazao je da nema promjene ambijenta i odnosa među medijima dok se ne promijeni sila koja kreira i forsira taj ambijent, a koja je u rukama premijera
62 pregleda 58 komentar(a)
Ažurirano: 22.09.2014. 05:14h

Komentarišući za “Blic Crna Gora” stav šefice OEBS-a u Crnoj Gori Janine Hrebičkove koja je ocijenila da mediji doprinose polarizaciji društva, te da su neprofesionalni i senzacionalistički, izvršni direktor “Dejli presa” Željko Ivanović kazao je da je ona prije toga trebalo da se bavi napadima na novinare i medije.

"Tužno je konstatovati da čelnica jedne tako ozbiljne institucije kao što je OEBS ne poznaje stvarne probleme medija u Crnoj Gori. Umjesto da se, pozivajući se ne samo na izvještaje domaćih NVO organizacija već i međunarodnih, pozabavi pitanjima sigurnosti medija i novinara, istragama zločina protiv nezavisnih medija i novinara, pitanjem nelojalne konkurencije, uništenog tržišta, ili pitanjem novca koji iz budžeta ili crnih fondova u milionskim iznosima ulazi u režimsku propagandu čime se nezavisni mediji urušavaju, šefica OEBS-a najveći problem, kao i premijer Đukanović, vidi u podijeljenoj medijskoj zajednici i navodnim niskim standardima novinarstva. Ona bi očito kao i on da uređuje novine, daje naslove i prelama naslovne strane. Čudno zaista", ocijenio je Ivanović.

On ističe kako ga je Hrebičkova prije nekoliko mjeseci zvala iz Beča i kako je na osnovu tog razgovora sa njom, pogrešno, zaključio da ona razumije da je glavni uzročnik „podijeljene medijske zajednice“ van medija i novinara.

"I da je taj uzročnik premijer, njegovi spin doktori i neograničena finansijska sredstva koje upumpava u medije pod svojom kontrolom. I da će ta nametnuta i isforsirana podjela trajati dok se ne promijeni ta politika. Kada se ta politika promijeni, već sljedećeg dana neće biti podjele, jer će propagandisti i mediji koji sada sprovode tu politiku premijera nestati ili morati da promijene pristup poslu da bi opstali na tržištu. Naravno, da uvijek ima prostora za razgovor o poboljšanju kvaliteta ali staviti na to akcenat je cinično i nekorektno", kazao je Ivanović.

Janina Hrebičkova

On ističe kako nije primijetio da prvi ljudi OEBS-a u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji ili Hrvatskoj akcenat stavljaju na „nizak nivo medija“, iako su oni u rukama tajkuna.

"Umjesto toga oni govore o prtiscima vlasti, cenzuri, nelojalnoj konkurenciji, javnim servisima... Dakle, o svemu što je Hrebičkova preskočila ili usput pomenula kao nevažne detalje", zaključio je Ivanović.

Nema mirenja

Ivanović je ocijenio da ideja Hrebičkove o okruglim stolovima na kojima “bi mirila zaraćene strane” nije dobra.

"Ona kao da pokušava da žrtve i dželate izjednači, da pomiri figurtaivno rečeno majke Srebrenice i Radovana Karadžića. To je ne samo velika ironija već i velika nepravda. I mi ćemo biti vrlo rezrvisani i uzdržani prema tom planu", poručio je Ivanović.

Galerija

Bonus video: