Smijenjeni policajci sjede kući i primaju platu

Iako to Zakon o unutrašnjim poslovima ne poznaje, mnoga starješinska mjesta i to bez rješenja pokrivaju drugi kadrovi
650 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 21.09.2014. 17:33h

U Upravi policije ima više desetina starješina, inspektora ali i policajaca, koji se vode kao neraspoređeni kadrovi i zbog toga mjesecima, a neki čak i godinama primaju platu, ali ne idu na posao. Iako to zakon o Unutrašnjim poslovima ne poznaje mnoga starješinska mjesta i to bez rješenja pokrivaju drugi kadrovi, a to su dozvolili direktor Slavko Stojanović i ministar Raško Konjević, koji u proteklih godinu i po donose odluke oko popunjavanja važnih pozicija u hijerarhiji UP. Neraspoređeni kadrovi, koji su uglavnom smijenjeni bez obrazloženja, sjede kući i primaju platu na osnovu koeficijenta, ali i pozicije, koju su pokrivali prije smjene. Na njihova mjesta dovedeni su drugi službenici policije koji važna mjesta obavljaju ali bez rješenja, a neki čak pokrivaju starješinske i rukovodeće pozicije i bez validne stručne spreme ili dovoljnog broja godina radnog staža. “Vijesti” su više puta u proteklih nekoliko mjeseci tražile odgovore od Uprave policije oko neraspoređenih kadrova, ali pojašnjenja ko to i po kojem zakonu dozvoljava takav tretman, nikada nijesu stigla. U podjeli starješinskih mjesta za vrijeme mandata Konjevića i Stojanovića najgore su prošli policijski oficiri, koji su završili Policijsku akademiju u Beogradu ali i kadrovi, kojima je rješenja izdao smijenjeni direktor UP Božidar Vuksanović. Prvi, koji nije bio po ukusu aktuelnog direktora UP, bio je načelnik podgoričke policije Petar Šestović, koji je ostao bez fotelje još u prvim danima mandata Stojanovića. Šestović je tako više od godinu i po neraspoređen kadar policije, a ako je suditi po informacijama iz te službe teško da će uskoro dobiti poziv da se vrati na posao.

Ni njegov kolega iz Pljevalja Darko Ćorac, ali ni bivši šef policije iz Budve Siniša Jokić nijesu pozivani da preuzmu neku drugu poziciju. Isti scenario u podjeli mjesta zadesio je i nekadašnjeg šefa policije u Beranama Miodraga Božovića, koji se vodi kao “neraspoređen kadar”. Mjesecima poziv od direktora UP čeka i nekadašnji pomoćnik Jovica Rečević koji je godinama bio drugi čovjek podgoričke policije. On je smijenjen krajem februara ove godine kada je u paketu “platio” grešku svog šefa Branislava Živkovića, koji je dao pogrešne podatke za pisanje saopštenja oko privođenja zagoričke bande zbog divljanja u Kliničkom centru. Mjesecima na ledu je bivši šef policije iz Bijelog Polja Ivan Knežević, komandir stanice policije u Budvi Željko Džarić, a polovinom juna smijenjen je i šef policije u Kotoru Zoran Brđanin, koji sada ne pokriva nijednu drugu poziciju. Za dva mjeseca biće i godina od kako je nekadašnji komandant Specijalne antiterorističke jedinice Mladen Marković smijenjen nakon bruke oko održavanja čuvenih “Veljovićevih NATO predavanja” unutar kampa elitnih jedinica. Marković od tada čeka poziv... Osim starješinskih pozicija i u kriminalističkoj policiji postoji veliki broj rukovodećih mjesta, koja sada pokrivaju kadrovi i to bez rješenja. Još u prvim danima mandata Stojanovića smijenjen je rukovodilac Odsjeka za posebne provjere Dejan Bašanović, koji nakon obraćanja Vladinoj Komisiji za žalbe ima vraćeno zvanje, ali ne dobij a poziv da se vrati na posao. Osim Bašanovića u kriminalističkoj policiji je na desetine inspektora ali i bivših šefova “Božovih kadrova”, koji mjesecima imaju validna rješenja, ali ih niko ne zove da dođu na posao. “Vijesti” saznaju da je Vladina Komisija za žalbe vratila gotovo sva rješenja, koja su bila nezakonito ukinuta, ali ni to nije natjeralo vrh policije da za smijenjeni kadar nađe poziciju ili vrati na staro mjesto.“Odmor” se plaća iz budžeta policije Luksuz da desetine neraspoređenih kadrova u Upravi policije sjedi kući dozvoljen je i to u godini velike racionalizacije, štednje na svim pozicijama ali i pokušaja da se smanji broj službenika u UP.

Osim nezakonite odluke da se pojedini kadrovi drže “na ledu” sporno je i što budžet UP, jer neraspoređeni kadrovi primaju zarade isto kao da idu na posao. Da se na mjesečnom nivou troši veliki novac na zarade starješina, inspektora ali i policajaca koji sjede kući, a primaju platu nije teško izračunati. Ukoliko se samo uzme prosječna zarada dvadesetak smijenjenih starješina i rukovodilaca odjeljenja, koja je oko 600 eura, nije teško doći do cifre od nekoliko desetina hiljada eura na mjesečnom nivou, koje odlaze za isplatu nihovih zarada.Šire svoju službu mimo okvira MUP-a “Vijestima” u MUP-u i UP nikada nije odgovoreno koliko se službenika zvanično vodi kao “neraspoređeni kadrovi”, ali su procjene da više od 50 njih ima takav status. U bezbjednosnim krugovima tvrde da veliki broj neraspoređenih kadrova na ulici širi svoju službu, koja radi van svih okvira MUP-a i UP. “Oni operativno rade svoj posao isto kao da svakog dana odlaze na posao. Ovakav status većine neraspoređenih službenika je rezultat rata klanova unutar policije”, rečeno je “Vijestima”.

Galerija

Bonus video: