Direktorat za vanredne situacije dobio specijalno vozilo

Automobil za transport NUS Direktorat je dobio kroz projekat oslobađanja od viška naoružanja i municije Ministarstva unutrašnjih poslova
1 komentar(a)
Direktorat za vanredne situacije vozilo, Foto: Gov.me
Direktorat za vanredne situacije vozilo, Foto: Gov.me
Ažurirano: 21.09.2014. 11:09h

Direktoratu za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore dodijeljeno je vozilo za prevoz neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS).

Pod neeksplodiranim ubojnim sredstvima podrazumijevaju se sva ona sredstva koja iz bilo kog razloga nijesu aktivirana, ili nijesu eksplodirala, a ona se mogu naći i na teritoriji naše zemlje.

"Automobil za transport NUS Direktorat je dobio kroz projekat oslobađanja od viška naoružanja i municije Ministarstva unutrašnjih poslova, i predstavlja važan dio opreme koja je neophodna za kvalitetno funkcionisanje i rad tima za neeksplodirana sredstva", navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnji poslova.

Vozilo je izrađeno po EU standardima za transport opasnih materija (ADR standardi), što je garancija da je pri njihovom prevozu isključena mogućnost pojave statičkog elektriciteta.

"Tim za neeksplodirana ubojna sredstva posjeduje zaštitnu ličnu opremu, površinski i dubinski metalo-detektor, sredstva za daljinsko paljenje eksploziva, a od danas i vozilo za transport neeksplodiranih ubojnih sredstava, koje nam je u tom lancu nedostajalo", kazao je direktor Direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić

On je napomenuo da su za namjenu prevoza ovih sredstava ranije korišćene usluge specijalizovanih firmi koje posjeduju vozila sa ADR sertifikatom, što sada, kada Direktorat za vanredne situacije MUP-a Crne Gore posjeduje auto za transport NUS, više neće biti potrebno.

"Ekipa MUP-a za neeksplodirana i neaktivirana sredstava je veoma dobro obučena, i u proteklom periodu nije zabilježen nijedan incident ove vrste. Dodatna oprema i kontinuirane obuke biće obezbijeđene kroz NATO projekat "Bezbjednost za mir", koje će se sprovoditi do 2016. godine", najavio je Mulić

Bonus video: