Žabljak: Bratstvo Krstajića obnovilo staru česmu

Predsjednik Opštine Veselin Vukićević pored ostalog kazao je da će nastojati da do spomen česme dođe kvalitetan put
465 pregleda 3 komentar(a)
Sa okupljanja, Foto: Obrad Pješivac
Sa okupljanja, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 20.09.2014. 13:34h

Bratstvenici Krstajići, sve od Amerike do poddurmitorskog sela Pašina voda, okupili su se u subotu u velikom broju na Pašincu, izdašnom izvoru u tom selu, kako bi ozvaničili završetak radova na obnovi, bolje reći izgradnji česme, koja po svemu što su hroničari zabilježili, zaslužuje mjesto istorijskog spomenika.

Tim povodom na Pašinoj vodi bili su episkop budimljansko nikšićki Joanikije sa sveštenstvom, ambasador Rusije u Crnoj Gori Andrej Nesterenko, predsjednici Opštine i Skupštine opštine Žabljak Veselin Vukićević i Vidoje Tomčić. Stigao je iz SAD Ljubiša Moma Petrova Krstajić, donator na ovom poslu ugovorenom na poslednjem skupu bratstva Krstajić.

Prema zapisima i usmenim kazivanjima koja se u ovom kraju prenose sa koljena na koljeno, istorijski značaj ovog lokaliteta seže do 1705. godine, Mahmud paše Selmanovića, koji je baš na tom mjestu iz prevare ubio drobnjačkog vojvodu Iliju Kosorića a onda poželio njegovu ženu Anđu, kažu ljepoticu rodom iz Kuča. Neoprezan je bio otomanski silnik, iskoristi to Anđa, odrubi mu glavu i iskrade se. Ponese u zobnici aginu glavu i glavu svog muža koju je skinula sa koca, ode u Kuče, a u Drobnjaku ostavi dva sina koji su stasali u hrabre borce protiv otomanske imperije. Taj lokalitet posta Pašinac taj predznak nosi i od danas uređena česma a selo u kome dominantno žive Krstajići zove se Pašina voda gdje su na jednom prostoru konture groba paše Selmanovića u koji su sahranjeni djelovi tijela a ostalo izuzev glave sahranjeno je negdje u Anadoliji.

Član organizacionog odbora za izgradnju spomen česme, istoričar umjetnosti Slavko Krstajić, kaže da duh zadužbinarstva u bradstvu traje cijeli vijek a da je prethodna česma djelo Petra Šindije, kome je đed Vasilije Juko Krstajić ostavio u amanet da podigne takvo obilježje koje je, kao i obnovu koju je prije tri decenije izvršila Opština Žabljak, zub vremena oštetio. Kaže da je ovo jedini primjer obilježavanja 100-godišnjice balkanskih i prvog svjetskog rata.

Predsjednik Opštine Veselin Vukićević pored ostalog kazao je da će nastojati da do spomen česme dođe kvalitetan put.

Vodu i česmu osveštao je episkop Joanikije. Blagoslovio je Ljubišu Krstajića, koji je doprinio da se podsjetimo slavnih junaka.

"I da su Crna Gora i durmitorski kraj uzletjeli na krilima slobode balkanskih ratova ali doživjeli tragediju Prvog svjetskog rata. Junaci iz ovog kraja borili su se i poslije kapitulacije Crne Gore. Treba pomenuti slavne komite koji su ginuli i čuvali dušu naroda sve dok je sinulo sunce slobode. Danas smo osveštali ovu bistru vodu i želimo da u slobodi živimo, da se utvrdi jedinstvo pravoslavlja, naročito među slovenskim narodima. Nikad se ne možemo složiti sa onima koji staju na stranu neprijatelja naše bratske Rusije. Radosni smo što je sa nama ambasador Nesterenko. Želimo da Gospod daruje mir Ukrajini, našoj takođe bratskoj zemlji i da tamo zavlada pravda i sloboda," kazao je episkop Joanikije.

Bonus video: