Namještaj iz uvoza nekada kancerogen

54 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 20.09.2014. 06:47h

Profesor Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Branko Glavonjić kazao je juče da je jedan od glavnih problema drvne industrije u Crnoj Gori to što nema kontrole uvoza namještaja, pa se čak dešava da se uvozi namještaj napravljen od kancerogenih materijala.

“Crna Gora je jedina zemlja u regionu u koju možete da uvezete šta god hoćete, jer nema nikakve kontrole”, kazao je Glavonjić.

On je rekao da kroz nekontorolisani uvoz u Crnu Goru stiže namještaj sa kancerogenim i svojstvima koja utiču na sterilitet, ali nije precizirao te svoje tvrdnje.

Govoreći na okruglom stolu „Trendovi tržišta i novi izazovi za drvnu industriju Crne Gore“, koji je održan u okviru sajma namještaja u Podgorici, Glavonjić je rekao da je nekontrolisani uvoz praktično uništio drvnu industriju u Italiji, pa je za kratko vrijeme od 2006. godine na ovamo na Apeninskom poluostrvu ugašeno na hiljade malih fabrika namještaja.

Glavonjić (u sredini)

Govoreći o problemima drvne industrije u Crnoj Gori, u kojoj kaže boravi dugo i dobro poznaje situaciju, Glavonjić je rekao da je danas herojstvo baviti se tim poslom na ovim prostorima: “Svaki proizvođač u Crnoj Gori i regionu je nacionalni heroj imajući na umu okolnosti u kojima radi i brojne barijere”.

Kada je riječ o perspektivama drvne industrije u Crnoj Gori, Glavonjić sugeriše da se maksimalno finalizuju proizvodi, odnosno da preko granice ne odlaze šleperi puni balvana i daske, nego da se tu pravi namještaj: “Drvna industrija treba da se restrukturira, tehnološki osavremeni, i u njoj zaposle stručnjaci”.

EU na zemlje Balkana gleda kao na svoju sirovinsku bazu

Za Glavonjića je neshvaljivo da se, pored velikih potencijala i ogromnih sirovima, od kojih se ovdje može praviti namještaj i stolarija, škole vrtići i druge javne ustanove opremaju namještajem iz inostranstva.

Glavonjić, koji je predstavnik Srbije u Komitetu za drvo Organizacije ujedinjenih nacija (OUN) u Ženevi, objasnio je da u Evropskoj uniji prostor zapadnog Balkana smatraju sirovinskom bazom.

Da bi zemlje tog regiona promijenile tu nepovoljnu situaciju moraju raditi na razvoju drvne industrije i proizvodnji finalnih proizvoda, da bi više i bolje koristili svoje bogastvo. A za izlazak, na tržište EU moraće da ispune vrlo stroge kriterijume, od sertifikacije šuma do brendiranja proizvoda jer se, kako je kazao, proizvod bez imena na tržištu EU prodaje loše ili vrlo jeftino.

Galerija

Bonus video: