UNHCR donirao knjige Pravnom fakultetu i Policijskoj akademiji

131 pregleda 0 komentar(a)
Pravni fakultet, Foto: Arhiva "Vijesti"
Pravni fakultet, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 19.09.2014. 15:25h

Agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice, UNHCR, danas je poklonila specijalizovane knjige Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore i Policijskoj akademiji, saopšteno je iz UNHCR.

Donacija knjiga i publikacija o međunarodnom izbjegličkom pravu, raseljeništvu, migracijama i apatridiji, ima za cilj da pomogne studentima, pravnicima, istraživačima, profesorima i široj javnosti u istraživanjima, ali i kao izvor opštih informacija. Knjiga su napisali međunarodno renomirani autori, na engleskom i na jezicima iz regiona. Pribavljanje knjiga obavljeno je uz zajednički napor kolega iz UNHCR-a, iz Londona, Strazbura, Ženeve, Zagreba, Beograda i Podgorice.

"Iskreno se nadamo da će učenici i kadeti razmotriti donirane knjige kao dobru referentnu tačku za svoje normativne i komparativne naučne radove, za pisanje osnovnih i magistarskih teza, ali i tokom svojih profesionalnih angažmana kao advokata i policajaca. Takođe, radujemo se što će spoljni stručnjaci i stručnjaci koji rade u oblasti takođe imati pristup literaturi u bibliotekama“, rekla je predstavnik UNHCR-a, Indu Mohandas.

UNHCR ima dugogodišnju saradnju sa Pravnim fakultetom, koja je do sada rezultirala sprovođenjem devet pravnih klinika, od 2007. Godine, o međunarodnom pravu izbjeglica. Studenti su imali priliku da se upoznaju kako sa nacionalnim, tako i sa međunarodnim mehanizmima zaštite izbjeglica, kao i učešće u simulacijama suđenja.

„Pravni fakultet ima izuzetnu saradnju sa UNHCR-om, posebno kroz organizaciju pravnih klinika. UNHCR je obezbijedio našim studentima priliku da razvijaju svoja teoretska znanja kroz pužanje mogućnosti za sticanje praktičnih iskustava. Ova donacija predstavlja nastavak onoga što vidimo kao dugotrajnu i plodnu saradnju“, rekla je prodekanica za međunarodnu saradnju Biljana Đuričanin.

Donacija, kako je saopšteno, nastavlja i unapređuje saradnju između UNHCR-a i Policijske akademije, koji su potpisali Memorandum o saradnji u oblasti obuke za nove generacije kadeta, u junu ove godine.

Memorandum predviđa uključivanje UNHCR-a u nastavni plan i program za obuku, kroz radionice o ljudskim pravima koje organizuje Akademija. UNHCR učestvuje u predavanjima organizovanju radnih posjeta i simulacija suđenja za kadete.

Predstavnici Policijske akademije izrazili su zahvalnost na donaciji i napomenuli na odličnu saradnju koju akademija ostvaruje sa UNHCR-om.

Bonus video: