Resursnom centru nedostaje stručni kadar

Resursnom centru "1. jun" nedostaju defektolozi i oligoferenolozi
64 pregleda 0 komentar(a)
Suad Numanović, Željko Darmanović, Foto: Luka Zeković
Suad Numanović, Željko Darmanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.09.2014. 13:48h

Država, ali i lokalne samopurave treba da razmisle kako da na kvalitetan način obezbjede dvadesetčetvoročasovni smještaj za odrasle osobe sa autizmom i smetnjama u razvoju, ocijenio je ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović.

On je prilikom posjete Resursnom centru za obrazovanje i osposobljavanje "1.jun" u Podgorici, kazao da ministarstvo radi na Nacrtu Zakona o osobama sa invaliditetom, gdje će se prepoznati obaveze države, lokalnih samopurava, ali i pojedinaca da omoguće lakši pristup tim osobama, njihov kvalitetan smještaj, kvalitetnu zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Rekao je da imaju pozitivan odnos prema najugroženijoj kategoriji, prije svega romskoj populaciji, kojima obezbjeđuju udžbenike i školski pribor, te da su odlučili da naprave iskorak i djeci iz "1. juna" poklonima na početku godine omoguće lakše školovanje.

Direktor Resursnog centra za obrazovanje i osposobljavanje "1. jun" Željko Darmanović kazao je da se ta ustanova može dičiti onim što ima i da sigurno ne zaostaje za drugim sličnim ustanovama u regionu.

Ipak, naglasio je da im nedostaju defektolozi i oligoferenolozi, ljudi za kojima postoji sve veća potreba:

"Na birou rada ne postoji nijedan oligofrenolog, barem ne u Podgorici", rekao je Darmanović.

Bonus video: