Počelo potpisivanje peticije za samostalnu opštinu Petrovac

Inicijativa za formiranje samostalne opštine Petrovac - koja bi teritorijalno objedinjavla prostor od Kufina do Babina vira - datira od kada je ovom malom mjestu oduzet status
3 komentar(a)
Petrovac, Foto: Vuk Lajović
Petrovac, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 19.09.2014. 12:39h

Potpisivanje peticije da Petrovac postane samostalsna opština počelo je juče, a već 20 uglednih Petrovčana je stavilo potpis na ovu inicijativu.

Inače, inicijativa za formiranje samostalne opštine Petrovac - koja bi teritorijalno objedinjavla prostor od Kufina do Babina vira - datira od kada je ovom malom mjestu oduzet status.

Naime, još 7. septembra 2014. održan je prvi formalni skup građana koji su pokrenuli Inicijativu za dobijanje samostalnosti opštine Petrovac. Na skupu je formiran Inicijativni odbor koji će u narednom periodu koordinisati aktivnosti u cilju ostvarivanja ideje o samostalnoj opštini Petrovac.

Prema mišljenju okupljenih, zadržavanje postojećeg administrativnog statusa Petrovca u pravnom okviru opštine Budva značilo bi stagnaciju po to mjesto po skoro svakom osnovu, kao i nepovratni gubitak autentične vizije razvoja.

Postignuta je saglasnost da se inicijativa legalno adresira ka institucijama države i da se pristupi realizaciji u skladu sa pravnim normama i mogućnostima. Dogovorena je izrada platforme koja objedinjuje prednosti i ograničenja inicijative.

Na drugom skupu, održanom juče, zvanično je počelo potpisivanje Peticije građana Petrovca, Buljarice i Reževića, što je prvi normativni korak u realizaciji inicijative.

„Potpisivanje Peticije će biti praćeno promovisanjem ideje, objavljivanjem Platforme, razgovorom sa građanima i drugim aktivnostima koje mogu osnažiti uspjeh ideje o samostalnoj opštini Petrovac. Potpisnici su saglasni da se javnosti saopšti građanski karakter inicijative lišen svih partijskih uticaja i političke demagogije. Zajednički stav građana je da se na sporadične imitacije ove čiste ideje ne replicira, kao ni u slučaju kvazi-ozbiljnih intervencija i naknadne brige opštine Budva o budućnosti našeg grada. Građani Petrovca će u narednom periodu preko medija biti informisani o dinamici realizacije inicijative, o reakciji državnih i opštinskih institucija, i o kompleksnoj problematici koja prati teritorijalno izdvajanje Petrovca u samostalnu, prosperitetnu i uređenu opštinu“, navode u incijativnom odboru.

Bonus video: