Počinje postavljanje uređaja za mjerenje radona na sjeveru

125 pregleda 5 komentar(a)
radon, Foto: Shutterstock
radon, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.09.2014. 16:11h

Nakon prvih mjerenja obavljenih prije nešto više od deset godina u južnom i centralnom dijelu Crne Gore, prekosjutra će na sjeveru početi postavljanje uređaja za mjerenje radona u kućama i stanovima u kojima se stalno živi.

Na konferenciji za novinare u Ministarstvu održivog razvoja i turizma rečeno je da je najbitnije da građani shvate da uređaji niukom smislu nijesu štetni po zdravlje i da se sve radi u njihovom interesu.

“Biće pokriven čitav sjever i biće stavljeno 280 detektora. U Anadrijevici pet, u Beranama 25, BP 16, žabljaku četiri, Kolašinu 10, Mojkovcu 13, Plavu šest, Plužinama četiri, Pljevljima 21, Rožajama 10, Šavniku, Gusinju i Petnjici po četiri”, kazao je dr Nikola Svrkota jedan od tručnjaka uključenih u projekat objašnjavajući da će na svakoj desetoj lokaciji biti postavljeni dupli i dodatni dozimetri koji će potvrditi pouzdanost mjerenja.

Cilj ovog projekta je da se nakon kompletiranja mjerenja na cijelom prostoru napravi radonska mapa Crne Gore. Radon je prirodni radiokativni gas koji u povećanoj koncentraciji posebno u sadejstvu sa duvanskim dimom u zatvorenom životnom prostoru značajno povećava obolijvanje od različitiv vrsta raka.

Stručnjaci objašnjavaju da su uređaji koji mjere koncentraciju ovog radioaktivnog gasa potpuno beziopsani id aje interes svakog domaćinstva u Crnoj Gori da zna kolika je koncentracija tog hemijskoh elementa u njegovom stanu.

Akademik Perko Vukotić, glavni stručnjak u vom projektu objasnio je da će mjerenja trajati do oktorbra naredne godine i da nakon toga slijedi složena anliza prikupljenih podataka.

“Nama nakon završetka mjerenja treba oko pola godine jer te podatke treba ukrstiti sa mnoštvom drugih faktora kao što vrsta objekta, način stanovanja i drugo pa ćemo tek negdje 2016. godine u martu ili aprilu moći da saopštimo kakvi su rezultati”, kazao je Vukotić.

Mediji su nedavno, pred početak školske godine, pozivajući se na zvaničnu informaciju sa sajta Agencije za zaštitu životne sredine, objavili da su prošlogodišnja mjerenja pokazala da je u sedam podgoričkih škola izmjerena povećana koncentracija ovog gasa. Iako je riječ o zvaničnim informacijama direktor Agencije Ervin Spahić i državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja Daliborka Pejović ocijenili su da su da neki mediji na taj način sa “bombastičnim nasolovima” unose konfuziju u javnosti, prave određenu vrstu haosa i nanose štetu projektu od kojeg građani mogu imati samo koristi.

Bonus video: