Sveti Nikola pretvoren u deponiju

Iz Opštine su optužili Morsko dobro da je prenatrpalo zonu uz obalu privremenim lokacijama, te da u Komunalnom preduzeću ima duplo više radnika ne bi mogli da održe čistoću
164 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 04.09.2018. 20:19h

Javne plaže na ostrvu Sveti Nikola zatrpane su otpadom.

Skandalozne fotografije na kojima se vide gomile otpada, "Vijestima“ je dostavila Mjesna zajednica Stari grad, čiji predsjednik Slobodan Bobo Mitrović je o svemu obavijestio Javno preduzeće "Morsko dobro". Iz ovog preduzeća su odmah reagovali navodeći da odgovornost snosi Komunalno preduzeće Budva.

Iz Opštine su optužili Morsko dobro da je prenatrpalo zonu uz obalu privremenim lokacijama, te da u Komunalnom preduzeću ima duplo više radnika ne bi mogli da održe čistoću.

"Shodno važećem Zakonu o finansiranju lokalne samouprave, 50 odsto prihoda JP Morsko dobro direktno se prenosi primorskim opštinama za tekuće održavnje čistoće, komunalnog reda, hortikulture i javne rasvjete na nezakupljenim dijelovima morskog dobra. I ove godine primorskim opštinama prenešeno je ukupno cca 3.5 milona eura za navedenu namjenu, od čega samo Opštini Budva 1.3 miliona. Prethodnih dana dobili smo fotografije plaže na sjeveroistoku ostrva Sveti Nikola preplavljene plastikom i drugim otpadom, a prijave smo dobili i za manje plaže na strani ostrva okrenutoj ka otvorenom moru. I pored sredstava koja su prenešena Opštini Budva da putem lokalnog komunalnog preduzeća vodi računa o čistoći plaža koje nemaju svoje zakupce, JP Morsko dobro je ranije kroz saradnju sa NVO “Porat Budva” organizovalo akcije čišćenja plaža na ostrvu i opredijelilo dodatna finansijska sredstva za tu svrhu. Jasno je da ovakve akcije jesu dobar primjer, ali da bez organizacije nadležnih komunalnih preduzeća ne mogu u kontinutietu obzbjediti održavanje čistioće tokom sezone“, saopštili su iz "Morskog dobra".

Navode da je izražen problem u održavanju čistoće bio je evidantan i na gradskoj plaži Pizana tokom čitav sezone, kom prilikom je JP Morsko dobro u više navrata obavještavalo Opštinu ili lokalno komunalno preduzeće o potrebi bolje organizacije komunalnih službi i redovnijeg održavanja čistoće, shodno sredstvima koje im prenosi za tu namjenu.

"Imajući u vidu navedeno, vodeći se i ranijim iskustvima, JP Morsko dobro je iniciralo kod resornog ministarstva izmjenu Zakona o finasiranju lokalne samouprave u smislu raspodjele sredstava za tekuće održavanje komunalnog reda i čistoće u zoni morskog dobra, kojom bi JP Morsko dobro ponovo imalo mogućnost da direktno zaključuje ugovore sa lokalnim komunalnim preduzećima u primorskim opštinama, a preostala sredstva usjmerilo za direktne investicione projekte odlaganja, selektovanja i reciklaže otpada“, zaključuje se u saopštenju Morskog dobra.

Zenović: Da imamo duplo više komunalaca ne bi mogli ukloniti otpad u zoni Morskog dobra

Savjetnik gradonačelnika Budve Đorđije Zenović optužio je Morsko dobro da je praktično kompletnu zonu uz obalu prenatrpala privremenim objektima.

On je kazao da i pored činjenice što je Opština na svojoj strani uklonila i smanjila privremene objekte, Morsko dobro je na svojoj strani za toliki broj povećala.

"Počeli su na plažama da stavljaju ugostiteljske terase. Praktično je nemoguće očistiti otpad i da imamo duplo više komunalnih radnika ne bi mogli očistiti toliki otpad. Oni prvo moraju da smanje broj privremenih lokacija". kazao je Zenović.

Galerija

Bonus video: