"GRADNJA VRTIĆA JE JAVNI INTERES"

Opština Bar: Građani su učestvovali u odlučivanju

"Opština Bar nema mehanizama da samovoljno poništi sve odluke koje su ovim povodom donošene u toku prethodne decenije, a koje se problematizuju sada, kada su radovi u toku", navode iz Opštine Bar
3940 pregleda 17 komentar(a)
Dušan Raičević, Foto: Radomir Petrić
Dušan Raičević, Foto: Radomir Petrić

Opština Bar u potpunosti stoji iza projekta izgradnje vrtića u toj opštini, kako iz razloga suštinske, tako i formalnopravne prirode, saopšteno je danas.

"U prethodnoj deceniji na raspolaganju su bili mehanizmi učešća građana, kako kroz institut javne rasprave onda kada je predmetni planski dokument usvajan, a koji svojevremeno nije iskorišten, tako i kroz nedavnu raspravu na sjednici Skupštine opštine Bar u vezi sa izgradnjom vrtića. Dakle, formalno-pravno gledano, Opština Bar nema mehanizama da samovoljno poništi sve odluke koje su ovim povodom donošene u toku prethodne decenije, a koje se problematizuju sada, kada su radovi u toku", navode iz Opštine Bar.

Navode da to ne znači da se Opština otuđila od svojih sugrađana, "već da svoje legalne i legitimne odluke temelji na procjeni šta je najveći javni interes".

"Gradnja vrtića za prihvat više stotina djece jeste javni interes naše Opštine i tu nema nikakve dileme. Naša procjena da je to interes prije svega naše djece, ne znači da bilo ko negira postojanje uticaja na životnu sredinu. Svaki projekat nosi veće ili manje uticaje na okolinu, i zato će ovaj projekat, svojim arhitektonskim odrednicama i oplemenjivanjem prostora biljnim vrstama, u najvećoj mogućoj mjeri biti odraz odgovornog planiranja i gradnje", zaključuju iz Opštine.