REACT kamp: Balkan će biti bolje mjesto za život

Polaznica kampa, Nataša Jovović iz Gusinja, rekla je da je organizacija kampa u njenom mjestu veoma bitna i za turističku promociju Gusinja
102 pregleda 0 komentar(a)
React kamp 2018., Foto: Alfa centar
React kamp 2018., Foto: Alfa centar
Ažurirano: 04.09.2018. 15:17h

Regionalni kamp REACT 2018, koji je okupio više od 70 polaznika iz 14 zemalja, doprinijeće da Zapadni Balkan bude stabilnije, bezbjednije i mnogo bolje mjesto za život, poručeno je na drugom danu REACT-a.

Direktor ALFA Centra, Aleksandar Dedović kazao je da će na kampu biti diskutovano o odbrani, bezbjednosti, integracijama u NATO i Evropsku uniju (EU), diplomatiji i međunarodnim odnosima.

“Omladinska politika je nezaobilazna tema jer mladi ljudi su puni energije i potrebe za saznanjima i spremni da svoje znanje podijele sa svojim vršnjacima”, rekao je Dedović.

On je kazao da je siguran da će ovogodišnji kamp kao i prethodni opravdati povjerenje i da će dobiti novu generaciju lidera koji će biti spremni da međusobno razgovaraju, koordiniraju, kooperiraju kako bi život Zapadnog Balkana učinili stabilnim, bezbjednijim i mnogo boljim.

Jedan od predavača predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore, Savo Kentera, rekao je da nema bezbjednosti i stabilnosti Zapadnog Balkana dok sve zemlje regiona, posebno uključujući one koje nijesu sada članice NATO saveza, to i ne postanu.

On je kazao da vjeruje i da je optimista da Zapadni Balkan pripada zapadu i da će u neko dogledno vrijeme sve zemlje regiona postati članice NATO saveza, a kasnije i EU.

“Tada bi se konačno govorilo o bezbjednom i stabilnom Balkanu, kako ne bi više živjeli u prošlosti i bili predodređeni na svakih 50 godina da ratujemo, prolivamo krv među sobom, i da konačno razmišljamo o budućnosti svoje djece i o tome kako oni treba da žive bolje, a ne da se uvijek vraćemo u prošlost“, istakao je Kentera.

Zamjenica ministra u Ministarstvu kulture, mladih i sporta Kosova, Burbuqe Bakija Deva, kazala je da Kosovo sa Crnom Gorom ima veoma dobru saradnju na raznim poljima i da se nada da će sličan kamp biti organizovan i njenoj zemlji.

“Nadamo se da ćemo i mi na Kosovu uspjeti organizovati sličan kamp koji će se baviti raznim temama koje će ojačati saradnju mladih u regionu”, navela je Bakija Deva.

Polaznica kampa, Nataša Jovović iz Gusinja, rekla je da je organizacija kampa u njenom mjestu veoma bitna i za turističku promociju Gusinja.

"Drago mi je da se ove godine kamp organizuje u Gusinju. To je veoma značajno za našu opštinu i kraj. Biće promovisane ljepote ovih krajeva i drago mi je i da su tu mladi iz svih krajeva koji će moći da vide Grebaje, Ali-Pašine izvore i druge ljepote našeg kraja i da će opet doći“, kazala je Jovović.

Bonus video: