Podržan Predlog zakona o međunarodnim restriktivnim mjerama

Crna Gora slijedi zajedničku spoljnu i bezbjednosnu politiku EU, što znači i pridruživanje stavovima kojima se uvode restriktivne mjere različite vrste i obima
67 pregleda 0 komentar(a)
Mvpei, Foto: Luka Zeković
Mvpei, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.09.2014. 15:08h

Zakonodavni odbor podržao je Predlog zakona o međunarodnim restriktivnim mjerama, kojim se uređuje način njihovog uvođenja, primjene i ukidanja, radi uspostavljanja i očuvanja međunarodnog mira i bezbjednosti, poštovanja ljudskih prava i sloboda, razvoja i jačanja demokratije.

Sprovođenje restriktivnih mjera Ujedinjenih nacija (UN) je međunarodna obaveza koja proizilazi iz članstva Crne Gore u tu organizaciju, a to je i sastavni dio spoljnopolitickih prioriteta i dio procesa pristupanja Evropskoj uniji (EU).

Crna Gora slijedi zajedničku spoljnu i bezbjednosnu politiku EU, što znači i pridruživanje stavovima kojima se uvode restriktivne mjere različite vrste i obima.

"To je i jedan od elemenata na osnovu kojih Evropska komisija procjenjuje ispunjenje kriterijuma za članstvo, navodi se u obrazloženju zakona, koji je predložilo Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija.

Zakon o restriktivnim mjerama treba da predstavlja dopunu i nadgradnju postojećih zakonodavnih i administrativnih okvira za sprovođenje pojedinih vrsta sankcija.

“On će obezbijediti koordinaciju različitih državnih organa nadležnih za sprovođenje pojedinih kategorija restriktivnih mjera i uspostaviti mehanizam za utvrđivanje lista država, entiteta i pojedinaca koji su predmet medunarodnih sankcija”, navodi se u obrazloženju.

Zakonodavni odbor je podržao predložene zakone o crnogorskom državljsntvu, komunalnoj policiji, tajnosti podataka, efiikasnom korišćenju energije, opštoj bezbjednosti proizvoda.

Podržan je i Predlog zakona o potvrđivanju Protokola Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Evropskih zajednica i njihovih država članica i Crne Gore.

Bonus video: