Treba li neko da pogine u kanjonu da bi tužilac reagovao?

Tihomir Vojnović, čijom su krivicom srpski turisti preživjeli golgotu, najvjerovatnije neće odgovarati
188 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 15.09.2014. 14:21h

Beograđanin Tihomir Vojnović, čijom je krivicom 17 srpskih turista preživjelo golgotu u hladnoj vodi Komarnice, najvjerovatnije neće zbog toga odgovarati, jer je dežurni tužilac Milivoje Tomčić ocijenio da u njegovim postupcima nema elemenata krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti. Da je Tomčić donio takvu odluku, “Vijestima” je rečeno nezvanično u policiji. On je odluku obrazložio time što Vojnović nikog od turista koji su sa njim krenuli u kanjon Nevidio, nije prislio da idu sa njim. Ipak, upućeni u tu problematiku tvrde da je Tomčić morao uzeti u obzir i to što je Beograđanin prodao aranžman turistima, što bi značilo da im je morao garantovati bezbjednost. Takva odluka tužilaštva iznenadila je načelnika Gorske službe spasavanja (GSS) Željka Loncovića, koji je sa još sedam spasilaca, pripadnicima šavničke policije i nekoliko mještana čitavu noć izvlačio turiste iz kanjona Nevidio. “Pitam se koliko ljudi treba da pogine da bi se ta priča dovela do ozbiljnog nivoa. Za prolazak kroz kanjon je najvažnija preventiva. Da bi se spriječile nesreće mora se tačno znati ko smije voditi ljude kroz kanjon. Ako niko ne odgovara za svoje postupke, onda to znači da nema ni preventive”, rekao je Loncović “Vij estima”. Golgota je počela je u subotu ujutro, nakon što je grupa turista iz Srbije, u kojojoj su bile četiri djevojke i 13 mladića, uzrasta od 20 do 30 godina, predvođena Vojnovićem, uprkos upozorenju iskusnijih vodiča, mahom spasilaca iz GSS-a, odlučila da uđe među litice kanjona. Jedan od najiskusnijih crnogorskih planinara, član GSS-a i vodič koji kanjon Nevidio poznaje kao svoj dlan, Dragu tin-Šlagi Vujović, juče je kazao “Vijestima” da je u subotu ujutro i on krenuo u kanjon, ali da je zbog vremenskih uslova odgodio turu. “Na ulazu je bilo pet naboljih crnogorskih vodiča za Nevidio. Svi smo bili sa grupama i svi smo se vratili nakon što smo vidjeli da je nivo vode porastao oko pola metra i da je voda žestoka. Oni su ipak odlučili da odu. Mislim da, osim Vojnovića, koji je glavni krivac za to što im se desilo, ima i njihove krivice”, kazao je Vujović.

Ipak, iako je u subotu ujutro odustao od prolaska kroz kanjon, desetak sati kasnije Vujović je sa Loncovićem i još šest spasilaca Đorđijem-Đokom Vujičićem, Markom Radonjićem, Milošem Blečićem, Nešom Stolicom, Miškom Kosićem i Budom Backovićem, otišao da izvlači promrzle i ugrožene turiste. “Vijesti ma” je ispričao da su turisti bili zaglavljeni pred sam izlazak iz kanjona, ali da, uprkos tome nijesu mogli sami izaći, jer se u međuvremenu smračilo. “U Nevidiju se, čak ni kada neko namjerno hoće da ostane duže, ne ostaje toliko koliko su se oni zadržali prije nego su ukapirali da ne mogu dalje. Mi smo nakon obavještenja otišli u kanjon Komarnice i izvlačili ih užadima direktno iz vode. Bili su promrzli, iscrpljeni i uplašeni. Kada smo ih izvukli vidjeli smo da nisu imali čak ni adekvatnu opremu. Neki od njih su na nogama imali gojzerice, neki obične patike iz kojih su virile kese, čak im je i vodič na nogama imao vojne čizme. Na koljena su stavili štitnike za rolere”, kazao je Vujović. On ističe da smatra da bi Vojnović trebalo da odgovara jer je doveo u opasnost živote 17 ljudi, kao i da je sličnu stvar uradio početkom avgusta kada je ugrozio 19 ljudi.Paničili , telefonirali, dozivali... I oni, koji će kanjon Komarnice umjesto po lijepoj avanturi, pamtiti po nečem drugom, juče su prepričavali svoje nimalo lijepo iskustvo. “Kada je noć počela da pada odbili smo da idemo dalje. Uhvatila nas je panika, ali srećom našli smo telefonski signal i pozvali oca jedne od nas koji je bio u Čanju. On je javio policiji i tada nam je laknulo jer smo znali da će neko doći. Ali kako je vrijeme prolazilo panika je bila sve veća. Iz očaja smo dozivali i zvali u pomoć, ali od šuma rijeke nijesmo ništa čuli i nijesmo znali da li naše dozivanje ima efekta“, kazala je dvadesettrogodišnja Jelena iz Beograda. Prvi je stigao Dragan-Gašo Lalović, iskusni planinar i član GSS koji nedaleko od kanjona Nevidio, u Pošćenju, ima etnoselo. „Poslije 20 časova bilo nam je jasno da ta grupa nije izašla. Dok smo ih locirali i dok su stigli pripadnici GSS-a iz Nikšića već je bilo oko 22 časa. Problem je bilo što ih je bilo dosta pa nam je trebalo vremena da ih sve izvučemo. Pošto je voda bila jaka morali smo da ih izvlačimo uz stijenu, vertikalno, a ne niz vodu“, kazao je Lalović.

Puta u Nevidio nema kad proradi Skakavica Prekjuče je vrijeme bilo toliko loše da su vodiči iz Nikšića otkazali prolazak kroz kanjon. „Mi znamo kada proradi vodopad Skakavica kroz kanjon se ne ide. Posle obilnih kiša voda se toliko povećala da prolazak kroz Nevidio nije bezbjedan. To su znali vodiči iz Nikšića, ali ne i ovi sa strane. Pored grupe iz Srbije u kanjon je ušla i jedna grupa Poljaka, ali su oni srećom dobro prošli i bezbjedno izašli iz kanjona“, kazao je Lalović. Prema njegovim riječima suštinska greška je bila što je toliku grupu poveo samo jedan vodič. „Sa tolikom grupom morala su biti dva-tri vodiča i onda bi jedan izašao, javio da su ostali u kanjonu i sve je moglo biti završeno mnogo ranije i brže. Ovako strah, iscrpljenost, hipotermija uradili su svoje“, kazao je Lalović . Pripadnicima GSS-a pomagali su članovi šavničke policije, lokalne Službe zaštite i spasavanja i mještani. Jedan od njih je samoinicijativno uzvodno doplivao do grupe iz Srbije, ali između njega i njih se ispriječila stijena koju on bez opreme nije mogao da savlada. „Samo nam je mahnuo i vratio se. Tada sam osjetila očaj, da pored mene nije bio moj dečko ne bih izdržala. Mislila sam da se agonija nikada neće završiti i da nećemo izaći van i “, prisjeća se Jelena iz grupe spasenih turista.

Galerija

Bonus video: