Prosvjetari pokušavaju naći novac u unutrašnjim rezervama

Prosvjetni radnici traže povećanje plata za 15 odsto, pozivajući se na Sporazum potpisan 2011. godine
0 komentar(a)
Zvonko Pavićević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Zvonko Pavićević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 15.09.2014. 11:41h

Timovi ministarstva i sindikata prosvjete nastaviće da rade kako bi utvrdili koliko se prostora može naći u unutrašnjim rezervama za povećanje plata zaposlenih, a nakon te analize ponovo će se sastati sa ministrom Slavoljubom Stijepovićem, kazao je predsjednik sindikata Zvonko Pavićević.

On je rekao da je u petak održana sjednica Glavnog odbora Sindikata, kojoj je prisustvovao Stijepović, na kojoj je razgovarano o daljim pregovorima.

"Dogovorili smo da se nastave pregovori sa tim resorom. Timovi ministarstva i sindikata prosvjete nastaviće rad u cilju pronalaženja unutrašnjih rezervi i ušteda, pa da vidimo koliko se prostora može naći", kazao je Pavićević agenciji Mina.

Prema njegovim riječima, timovi će napraviti presjek, skenirati sva radna mjesta, platne spiskove sa aktima o sistematizaciji i sa normativima.

"Pa da vidimo da li se zakon poštuje, da li ima viška zaposlenih i da li može negdje da se uštedi", rekao je Pavićević.

On je kazao da je dogovor da se do kraja mjeseca, nakon izvještaja komisija održi sastanak na nivou ministra i pregovaračkih timova, kako bi se vidjelo ima li ušteda i kako da se preusmjere prosvjetnim radnicima.

Pavićević je podsjetio da se radi o više od 200 škola i 20 hiljada zaposlenih, navodeći da je u pitanju veliki posao i analiza.

"Zato sada ne možemo tačno definisati rokove i datume, ali nećemo dopustiti da se to radi u nedogled. Svakao predstoji intenzivan rad", dodao je on.

Osim što je, kako je naveo, u pitanju ministarstvo sa najviše specifičnosti, ni tajming sindikalcima ne ide na ruku.

"Jer će aktuelni ministar vjerovatno brzo napustiti tu funkciju, pa sa njim ne možemo nešto dugoročno dogovoriti. A novi ministar trebalo bi da prihvati sve što smo dogovorili, a možda će mu trebati vremena da se uputi, mada računam da će on nastaviti tamo gdje je stao njegov prethodnik", kazao je Pavićević.

On je podsjetio da je drugi dio pregovora sa Ministarstvom finansija, navodeći da je ministar iznio stav Vlade da u ovom trenutku nema prostora u budžetu za povećanje zarada kroz koeficijente.

Pavićević je kazao da su u Sindikatu ostali pri stavu da i u tom dijelu žele da nastave razgovore.

"Danas će nastaviti rad Komisija koja radi na usvajanju novog zakona o zaradama u javnom sektoru, a prema mišljenju Vlade tu postoji neki prostor da se razgovara o tome, jer cilj novog zakona je usaglašavanje zarada u javnom sektoru", naveo je on.

Pavićević je ukazao da se usvajanje tog zakona, prema planu Vlade, očekuje do kraja godine.

Prosvjetni radnici traže povećanje plata za 15 odsto, pozivajući se na Sporazum potpisan 2011. godine kojim se predviđa da će zarade zaposlenih u javnom sektoru pratiti ekonomski rast i da će, ukoliko dođe do rasta budžeta od 3,5 odsto, biti stvoreni uslovi za povećanje zarada.

Premijer Milo Đukanović poručio je ranije da bi bilo kakvo povećanje zarada u javnom sektoru u ovom trenutku bilo neodgovorno.

Bonus video: