Elektronsko umrežavanje notara uskoro u Crnoj Gori

Na sjednici Skupštine ocijenjeno je i da je veliki problem nemogućnost da notari dobiju pravovremene informacije o promjenama prava na nepokretnostima
0 komentar(a)
notarska komora, Foto: Printscreen notari.webcg.me
notarska komora, Foto: Printscreen notari.webcg.me
Ažurirano: 15.09.2014. 11:26h

Crnogorski notari ukoro će biti elektronski umreženi, što će omogućiti ažurnije podatke o promjenama prava na nepokretnostima, ocijenjeno je na Skupštini Notarske komore Crne Gore (NKCG).

Na sjednici Skupštine ocijenjeno je i da je veliki problem nemogućnost da notari dobiju pravovremene informacije o promjenama prava na nepokretnostima.

Predsjednik NKCG, Branislav Vukićević, istakao je da Uprava za nekretnine radi na poboljšanju svog informacionog sistema ali da tehničke mogućnosti ne dozvoljavaju uvid u stanje prava na nepokretnostima u realnom vremenu.

"Zbog toga je Upravni odbor donio odluku o nabavci softvera koji će, uz obavezu notara da odmah unesu odgovarajuće podatke o nepokretnostima, omogućiti notarima pravovremene i tačne podatke o promjenama prava na nepokretnostima, i tako sprječavati i moguće pokušaje višestruke prodaje iste nepokretnosti ili druge eventualne zloupotrebe stranaka," pojasnio je Vukićević.

On je rekao da je softver razvijen, da je spremna njegova implementacija, a da će nakon održane prezentacije na sjednici Skupštine i planirane edukacije notara o njegovom radu, uskoro početi obavezna primjena i umrežavanje svih crnogorskih notara.

Skupština NKCG usvojila je i Izvještaj o radu za prošlu godinu, završni račun i finansijski plan Komore za sljedeću godinu.

Konstatovano je da je prošle godine posvećena velika pažnja unapređenju crnogorskog notarijata i podizanju standarda profesije, kao i proširenju nadležnosti rada notara u državi.

"Skupština crnogorskih notara donijela je odluku o kupovini poslovnog prostora za potrebe Komore, koji će obezbijediti bolje uslove za rad i sigurnije funkcionisanje NKCG", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: