Ako bude para, padaće doktorati

Postavlja se pitanje zar država do sada nije mogla da odvoji 65.000 eura da bi se zaustavila hiperprodukcija magistara i doktora u Crnoj Gori, a neki radovi su obavijeni velom sumnje ili su predmet brojnih spekulacija
18 komentar(a)
diploma, Foto: Shutterstock.com
diploma, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 15.09.2014. 07:58h

Crnogorski univerziteti, državni i dva privatna, obratili su se početkom aprila Svjetskoj banci za podršku projektu čiji je osnovni cilj suzbijanje plagijarizma.

U opisu aktivnosti piše da je „značaj protrebe da se ovo pitanje riješi koordinisano od strane ustanova visokog obrazovanja, Ministarstva prosvjete i Ministarstva nauke“, na čijem je čelu Sanja Vlahović, za koju su „Vijesti“ utvrdile da nije poštovala tuđa autorska prava i da je lažno prijavila naučni rad, na osnovu koga je dobila titulu vanrednog profesora.

Vlahović nije odgovorila na pitanja “Vijesti” poslata na službene mejlove.

U objašnjenju aktivnosti projekta piše da se tiču „prevencije plagijarizma i ostalih oblika kršenja akademske etike bile obavezne, transparentne i blagovremene za cjelokupni sistem visokog obrazovanja i istraživanja u Crnoj Gori“. Na tome će raditi univerziteti „Mediteran“, “Donja Gorica” i Univerzitet Crne Gore čiji su rektori Slobodan Backović, Veselin Vukotić i Predrag Miranović potpisali predlog dokumenta upućenog posredstvom Vlade Svjetskoj banci.

Backović nije bio upoznat sa sumnjama da je ministarka Vlahović prepisivala tuđe radove, i rekao je „Vijestima“ da će i to pitanje, kao i magistra Milana Babovića biti teme na sjednici Senata ovog Univerziteta na kojem je Vlahović vanredni profesor.

U dokumentu se navodi da se „adekvatna prevencija plagijarizma, kao i ostalih oblika kršenja načela akademske etike, uslov da se pravedno vrednuju postignuća nastavnika, istraživača i studenata jer to predstavlja osnov studiranja i kreativnosti u studiranju i istraživanju".

Inicijativu za uvođenje prenevcije plagijarizma pokrenuo je Centar za studije i kontrolu kvaliteta Univerziteta Crne Gore, a podržao je Senat Univerziteta Crne Gore 11. oktobra 2012. Inicijativu su zatim podržala oba privatna univerziteta. U opisu aktivnosti piše da treba dopuniti Zakon o visokom obrazovanju i Zakon o istraživanju u vezi sa prevencijom.

U predlogu Zakona o visokom obrazovanju, koji prije dvije godine nije prošao u parlamentu iz potpuno drugih razloga koji nemaju veze sa ovom problematikom, jedan član tretirao je ovo pitanje. U njemu se navodi da „autorizovani rad, stručni, naučni ili umjetnički, za koji nadležni organ utvrdi da je plagijat smatra se ništavnim, kao i ocjene, nagrade, zvanje i titule koje je lice koje se koristi plagijatom steklo po tom osnovu“.

Predviđa se da visokoškolska ustanova treba da proglasi sve ocjene i priznanja u tom slučaju ništavnim, a da se bliži postupak utvrđivanja plagijata utvrdi njenim statutom.

Taj dio već jeste praksa, jer Ministartsvo prosvete tvrdi da nema ništa sa ovom problematikom, te da je tretiraju statuti univerziteta.

Projekat podrazumjeva nabavku posebnog softvera koji će provjeravati naučne i studentske radove, a njegov cilj je i da spriječi prepisivanje tokom studiranja. Takav softver košta, kako se navodi, oko 65 hiljada eura pa se postavlja pitanje zar država do sada nije mogla da odvoji toliko novca kako bi se zaustavila hiperprodukcija magistara i doktora u Crnoj Gori, a neki radovi su obavijeni velom sumnje ili su predmet brojnih spekulacija.

Bonus video: