Bošnjak: Vlahović da podnese ostavku, provjeriti titule ostalih ministara

"Ni neki profesori onda ne zaslužuju prelaznu ocjenu, a kamoli da nekom drže lekcije”, kazala je profesorica Bošnjak
79 pregleda 22 komentar(a)
Branka Bošnjak, Foto: Luka Zeković
Branka Bošnjak, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.09.2014. 17:34h

Poslanica Demokratskog fronta (DF) Branka Bošnjak pozvala je ministarku Sanju Vlahović da podnese ostavku, jer “u normalnim državama neko ko je uhvaćen u krađi ne smije biti na javnim funkcijama, a posebno ne biti ministar za nauku ”.

Bošnjak je poručila da je ne iznenađuje to što “organizovana grupa koja prevarama, ucjenama, krađama i raznim manipulacijama dolazi do vlasti, iz sopstvene nezdrave ambicije ili sujete poželi da se okiti nezasluženim titulama”.

“Više sam iznenađena i razočarana što profesori koji su joj bili recezenti za pisanje referata za izbor u akademsko zvanje nijesu provjerili validnost ministarkinih referenci. To samo govori kako se sve relativizuje, pa se okalo prilazi i ovom jako odgovornom poslu. To možda govori i o tome da će vam se, ako ste udarna pesnica DPS-a, i još na nekoj važnoj poziciji, mnogo toga gledati kroz prste. Bolje rečeno, neće se ni gledati, već se blanko potvrđuje sve što tražite. Ni ti profesori onda ne zaslužuju prelaznu ocjenu, a kamoli da nekom drže lekcije”, kazala je Bošnjak.

Mnogi bivši i aktuelni ministri i poslanici akademsku karijeru drže kao alternativu

Ona od rektora Univerziteta “Mediteran”, profesora Slobodana Backovića, očekuje da detaljno ispita ovaj slučaj i da ukoliko se utvrdi da je objavljeno tačno da ministarki Vlahović oduzme zvanje koje je stečeno na ovaj nacin.“Ne bi bilo loše provjeriti da možda i magistarski i doktorski rad nijesu plagijati. Ne mogu da ne zapazim i to da je zvanična biografija ministarke nauke objavljena na sajtu Vlade, ako se pažljivo pročita, vrlo komična. Pokušava se prikriti gdje su stečene diplome i da se doktoriralo na 'čuvenom' 'Braća Karić' Univerzitetu koji nema zavidnu reputaciju, pa se čak ide do toga da se ističe predsjednik komisije za odbranu disertacije, jer je on sa Univerziteta u Beogradu, što je samo formalna, više tehnička funkcija, a mentora ne pominje, kao ni ostale članove koji su vjerovatno 'by Braća Karić Univerzitet'”, kaže Bošnjak.

Bošnjak smatra da bi bilo interesantno prečešljati magistarske i doktorske disertacije, ali i naučne radove “ovih koji su se po dolasku na neku od javnih funkcija okitili akademskim zvanjima, a takvih je ne mali broj u Crnoj Gori počev od bivšeg direktra Uprave policije Veselina Veljovića pa do Božidara Vuksanovića, direktora Uprave za inspekcijski nadzor”.

“A da ne pominjem mnoge bivše i aktuelne ministre i poslanike koji akademsku karijeru drže kao alternativu u slučaju da im u politici nešto krene kako ne treba”, kaže Bošnjak. Ona je upozorila da se ne smije dopustiti da ovo prođe nekažnjeno jer se time devalvira i obesmišljava studiranje, nauka, akademsko zvanje, moral.

“Ugledajmo se na evropske primjere: Anet Šavan, bivša njemačka savezna ministarka obrazovanja, je morala da podnese ostavku u februaru 2013. godine nakon što je dokazano da je plagirala doktorat. Istu sudbinu je 2011. godine doživio i Karl Teodor zu Gutenberg, tadašnji njemački ministar odbrane i najbliži saradnik kancelarke Angele Merkel. U Mađarskoj se sličan slučaj desio sa bivšim predsjednikom Pal Šmitom 2010. godine”, zaključila je Bošnjak.

Popović: Plagijati su rak, ali nijesmo najgori

Profesor na Fakultetu za mediteranske poslovne studije u Tivtu i član skupštinskog Odbora za prosvetu Srđa Popović (DPS) saglasan je da je problem plagijata izražen, navodeći da je on „rak nauke i visokoškolskih postignuća“.

„Brz tehnološki i naučni razvoj, povećanje broja visokoobrazovanih, 'esklozija' štampanih materijala i izdanja, jednostavno su onemogućili da pojedinac bude do te mjere obavješten da odmah prepozna i locira neki rad kao plagijat,“rekao je on za „Vijesti“.

Popović navodi da kao profesor osjeća nemoć pred „zahtjevima takve i tolike obaviještenosti o svim potencijalnim temama kojima bi se mogli baviti njegovi studenti“.

„Zbog toga jedino mogu da pozdravim i podržim nabavku svih tehnoločkih programa i inovacija koji omogućavaju praćenje i prepoznavanje plagijarizma. Tim prije što je kod nas davno uobičajeno čak i javno oglašavanje usluga pisanja naučnih radova. To znači da su neumoljivi zakoni tržišta, inflacije i pada vrijednosti zahvatali i oblast nauke,“ kaže Popović u pisanoj izjavi „Vijestima“.

Poslanik DPS-a smatra da su zemlje regiona platile dodatni ceh tranziciji i sunovratu društvenih vrijednosti. Crna Gora po pitanju plagijarizma, tvrdi on, nije pravilo ni izuzetak.

„Na Internetu je lako pronaći podatke ko su sve u svijetu i regionu bili plagijatori, i kakve su položaje zauzimali. Rekao bih da je kod nas mnogo manje skandala vezanih za preuzimanje intelektualne svojine nego u zemljama u okruženju. Ne vjerujem da to znači da se kod nas manje plagira, prije bi se reklo da možda ima manje prilježnih i upornih da tragaju za dokazima,“ navodi poslanik DPS-a u čijim redovima ne manjkaju plagijatori naučnih radova. Popović međutim principijelno tvrdi da je „preuzimanje i prisvajanje tuđeg autorskog djela svojevrsni 'rak' visokoškolskih postignuća“.

„Ukoliko su brzi naučni razvoj i tehnologija omogućili ovakvu ekploziju naučnih radova na velikom broju univerziteta širom svjeta, onda treba očekivati doprinos očuvanju integriteta nauke i istraživanja kao individualnog autorskog postignuća,“ zaključuje Srđa Popović.

Bonus video: