Krapović povukao odluku o prodaji zemlje HDL-u

Opština Budva izdala je u februaru prošle godine urbanističko - tehničke uslove - UTU podgorčkoj kompaniji Hard Diskont Laković , da se na zemlji MCP , izgradi poslovno - trgovači kompleks od 1.500 kvadrata bruto građevinske površine
402 pregleda 5 komentar(a)
SO Budva, sjednica, Foto: Vuk Lajović
SO Budva, sjednica, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 04.09.2018. 13:21h

Gradonačelnik Budve Dragan Krapović povukao je, nakon burne rasprave, sa današnje sjednice lokalnog parlamenta odluku kojom je bilo predviđeno da Opština za 154 hiljada eura proda svojih 500 kvadrata zemlje na gradskoj zaobilaznici trgovačkoj kompaniji HD Laković.

Uspješna trgovačka kompanija prethodno je predala zahtjev za formiranje urbanističke parcele. Ona je sa Mitropolijom crnogorsko primorkso zaključila ugovor o zakupu zemlje Dobra crkve Sveta petka kod gradske kapele, gdje planira gradu polovno trgovačkog centra sa hipermarketom.

Krapović se na ovakav potez odlučio nakon što četiri skupštinska odbora nijesu dala saglasnost, te preporučio da se odluka doradi i uvrsti na nekom narednom zasijedanju.

Podsjećamo, Opština Budva izdala je u februaru prošle godine urbanističko - tehničke uslove - UTU podgorčkoj kompaniji Hard Diskont Laković , da se na zemlji MCP , izgradi poslovno - trgovači kompleks od 1.500 kvadrata bruto građevinske površine.

Obrazlažući odluku Sekretar za zaštitu imovine Nikola Plamenac obrazložio je da je kompanija HD Laković je uputila Sekretarijatu zahtjev za kompeltiranje urbanističke parcele.

"Riječ je o tri parcele u vlasništvu Opštine, ukupne površine 483 kvadrata. Većina urbanističke parcele je u vlasništvu Mitropolije crnogorsko primorske- crkva Sveta Petka, dok HD Laković je vlasnik 69 kvadrata. Mitropolija je sa HDL zaključila ugovor o zakupu i odustala od formiranje urbanističke parcele“, kazao je Plamenac.

Gojko Ljubanović ( DPS) upitao je na osnovu čega je odluka uvrštena u dnevni red, kada nije dobila saglasnost četiri skupštinska odbora i nije prošla zakonsku proceduru. Zatražio je da se odluke povuku.

"O tome kolika je cijena zemlje koju prodajemo, ko sa kim ulazi u partnerstvo, o tome ćemo kasnije", naglaiso je Ljubanović i dodao da je protiv Hipermarketa i supermarketa u jezgru Budve ili Petrovca, već na periferijama.

Šef parlamenta Đorđije Vujović je pojasnio da saglasnost odbora nije obavezujuća da se odluka nađe na dnevnom redu skupštinskog zasijedanja. Naveo je da se danima vodi rat dva trgovačka klana hoće li biti hipermarketa ili ne.

"Važećim DUP- om na toj parceli je ucrtan stambeni kompleks sa osam spratova. Više sam da bude poslovni centar sa jednim spratom, kako oni namjeravaju da grade sa javnim parkingom, nego da bude stambene zgrada“, kazao je Vujović.

Nezavisni odbornik Stevan Džaković mišljenja je da je na sceni sukob trgovačkih lobija Krsto Radović (Demokrate) zatražio je ispred odborničkog kluba Demokrata da se odluka povuče, jer se prodaje zemlja koja je predviđena za put, i neprihvatljivo je što se gradi hipermarket u neposrednoj blizina kapele, dok je Božena Jelušić (URA) ocijenila je da dok god u Budvi cvjetaju hipermarketi, turizam ne funkcioniše.

Marko Vuković ( DPS) je podsjetio o nezakonitom formiranju skupštinskih odbora, te da su od strane šef parlamneta sada i banalizovani. Potpredsjendik Opštine Vladimir Bulatović je upozorio da predlog materijala koji je podijeljen odbornicima nije odgovorio na sva pitanja, da parcele koje su predstavljene u materijelu ne odgovoraju stvarnom stanju na terenu. Pokazujući mapu, Bulatović je prikazao odbornicima da je riječ o tri odvojene rubne parcele, koje su neuoptrebljive.

Odbornički saziv prethodno je, većinom glasova, usvojio je predlog Odbora direktora Komunalnog preduzeća i dao saglasnost da se cijene komunalnih usluga ovog opštinskog preduzeća smanje za deset odsto.

Cijene komunalnih usluga nijesu se mijenjale od 2010.

I dok su iz vladajuće koalicije trvdili da je ovo jedna u nizu odluka koja idu u relaksiranja budžeta građana, nezavisni odbornik Stevan Džaković najavio da će podnijeti krivičnu prijavu protiv predlagača odluke, jer tvrdi da je protivzakonita, smatrajući da se njome nastavlja pljačkanje građana. On podržava smanjenje cijena za građane, ali ne i povećanje cijena za privrednike.

Mijomir Pejović ( Demokrate) kazao je da smanjenjem cijena komunalnih usluga i ukidanjem taksi na vodomjer, ispunjavaju se obaćenja gradske vlasti da se smanjuju dažbine za građane.

Navodeći da higijena u gradu nikada nije bila na lošijem nivou, Marko Vuković ( DPS) ocijenio je da je riječ o populističkoj odluci i da je nekorektna prema privredi.

Goran Pejović ( SNP) ocijenio je da je za stanje u komunalnom redu najveći krivac DPS koji je donisio takva planska dokumenta da nije predviđao kontejnerske stanice ili prodavao parking mjesta, zbog čega komunalci su sada prinuđeni da preko automobila prenose kontejnere, kako biih ispraznili.

Direktor Komunalnog preduzeće, Radovan Bauk je pojasnio da se cijene linearno snižavaju kako za građane tako i za privredu. Odbacio je tvrdnje Džakovića da je nezakonita odluka, jer Zakon na koji se poziva ne može da se primjenjuje jer nijesu donijeta podzakonska akta.

Skupština opštine jednoglasno je imenovala Milenu Šoć za direktorku JU Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetanjama i teškoćama u razvoju.

Navodeći da je riječ o izuzetno stručnoj osobi, gradonačelnik Dragan Krapović najavio je da će Dnevni centar biti otvoren i raditi u punom kapacitetu od novembra.

Bonus video: