Dramatična akcija spasavanja 18 srpskih turista iz kanjona Nevidio

Turisti iz Srbije, preživljavali su pakao nakon što je, uprkos lošim vremenskim uslovima, njihov vodič odlučio da ih uvede u kanjon Nevidio
97 pregleda 0 komentar(a)
kanjon Nevidio turisti Srbija, Foto: Facebook/GSS Crne Gore
kanjon Nevidio turisti Srbija, Foto: Facebook/GSS Crne Gore
Ažurirano: 14.09.2014. 15:29h

Pripadnici Gorske službe spasavanja Crne Gore iz kanjona Nevidio evakuisali su 18 turista iz Srbije iz kanjona Nevidio.

Načelnik Gorske službe Crne Gore Željko Loncović izjavio je danas da je višečasovna akcija spasavanja 18 srpskih turista bila "dramaticna s obzirom na visok vodostaj i trku sa vremenom".

Loncović je u izjavi za Radio Beograd naglasio da je vodič turističke grupe pogriješio kad je uveo ljude u vodu i pored ogromnog vodostaja u kanjonu.

"Turisti su u kanjonu proveli 12 sati i bili su na ivici da budu pothlađeni, bilo je dramaticno, bila je trka sa vremenom", rekao je Loncović.

Prema riječima načelnika službe, sreća je bila to što je postojala telefonska veza pa su turisti, kada su javili da su zaglavljeni lakše locirani.

Pripadnici Gorske službe spasavanja "vertikalno su se spustili stijenom do ugroženih turista, nisu išli vodom, jer taj način, zbog velikog vodostaja, ne bio bio bezbjedan za dalji transport turista", kazao je Loncović.

On je naveo da su pored pripadnika Gorske službe u akciji spasavanja učestvovali i pripadnici Službe zaštite i spasavanja Šavnik i nekoliko mještana.

Loncović je upozorio da je kanjon Nevidio dosta opasan, kao što mu i samo ime govori.

Bezbjedni su samo oni koji odluče da idu s iskusnim vodičem specijalno obučenim za vođene kanjonom, rekao je on i dodao da niko ne treba da misli da neko ko je jednom prošao kanjon, može da vodi ljude kroz isti.

Sagovornik "Vijesti", jedan od najiskusnijih crnogorskih planinara, je kazao da vremenski uslovi koji su danas vladali nijesu dozvoljavali ulazak u kanjon Nevidio.

"Pet grupa je bilo najavljeno za prolazak kroz kanjon, međutim svi vodiči su otkazali jer su vremenski uslovi bili katastrofalni. Ne znam ko je normalan mogao uvesti ljude u kanjon", rekao je on.

Ipak, to nije spriječilo vodiča turista iz Srbije da se upusti u avanturu.

"Vijestima" je potvrđeno da je grupu vodio Tihomir Vojnović, koji je i početkom avgusta imao sličnu “ekskurziju”.

Vojnović je na sajtu PK Radnički iz Beograda imao za juče najavljenu turu prolaska kroz kanjon. Zboge njega je i 8. avgusta 20-člana grupa turista iz Srbije umalo glavom platila prolazak kroz kanjon.

Oni su ga tada, u pismu, upućenom GSS-u optužili da ih je ostavio u kanjonu, da su bili prepušteni sami sebi i da se jedan član grupe umalo utopio. On je tada negirao njihove optužbe.

Bonus video: