CDT dio regionalne mreže za odgovornost i transparentnost vlade

U dokumentu se navodi da su partneri saglasni u namjeri da se uključe u zajedničke projekte kao i da promovišu ime regionalne mreže ACTION SEE
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.09.2014. 16:16h

Četiri organizacije država bivše Jugoslavije formirale su regionalnu mrežu Action see kako bi zajedno radile na promovisanju i obezbjeđivanju vladine odgovornosti i transparentnosti u jugoistočnoj Evropi.

Crnu Goru će u regionalnoj mreži predstavljati Centar za demokratsku tranziciju (CDT), dok su ostale članice Udruga građana Zašto ne iz Bosne i Hercegovine, makedonska fondacija Metamorfozis i Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) iz Beograda.

Organizacije su se obavezale da će pojačati saradnju po pitanju vladine odgovornosti i transparentnosti u državama regiona kroz zajedničko zagovaranje, monitoring i informisanje javnosti, kao i poboljšanje regionalnog dijaloga o ovim pitanjima, piše portal CDT-a.

"Partneri potvrđuju stav da su zajedno jači i da mogu pomoći jedni drugima u ostavljanju dubljeg i trajnijeg uticaja", navodi se u Memorandumu o razumjevanju koji su potpisale partnerske organizacije.

U dokumentu se navodi da su partneri saglasni u namjeri da se uključe u zajedničke projekte kao i da promovišu ime regionalne mreže ACTION SEE (Odgovornost, Transparentnost i Mreža Institucionalne Otvorenosti u južno-istočnoj Evropi).

"Partneri su saglasni da će uzimati u obzir buduće zajedničke predloge u pogledu prikupljanja sredstava, gdje postoji mogućnost za uzajamnu dobrobit", navodi se u Memorandumu.

Darko Brkan iz bosanskog udruženja Zašto ne objasnio je da su ove organizacije već nekoliko godina koristile benefite zajedničkog rada na različite načine.

"Sve je počelo od širenja Istinomjera kroz region, da bi logičnim razvojem saradnje došli do potrebe za formiranjem regionalne mreže koja će postati regionalni lider u radu da uspostavi otvorene i odgovorne vlasti. ACTION SEE mora postati moćan alat u rukama ne samo naših organizacija, nego i cijelog civilnog društva, pa i svih građana regiona", kazao je Brkan.

Raša Nedeljkov iz CRTA-e je kazao da je ta organizacija dio regionalnog udruženja zato što je praksa u zagovaranju pokazala da udruživanjem sa organizacijama koje se bave istim pitanjima može da se postigne veći uticaj.

"Zemlje iz kojih dolazimo imaju iste probleme, pa razmjenom iskustava možemo imati bolje rezultate", ocijenio je Nedeljkov.

Bardil Jašari iz fondacije Metamorfosis smatra da će mreža omogućiti da aktivnosti koje organizacije sprovode u zemljama dobiju regionalnu vidljivost.

"Mreža će omogućiti i da napravimo poređenje zemalja po pitanju transparentnosti i odgovornosti", kazao je Jašari.

Prema riječima direktora CDT –a, za tu organizaciju je od suštinskog značaja znanje i iskustvo koje se može dobiti od kolega iz regiona.

"Ljudi koji se razumiju, koji dijele iste vrijednosti i razmišljaju na sličan način predstavljaju važan resurs razvoja naše organizacije. Smatram da zajedničkim akcijama možemo uticati na promjenu stvari u regionu", poručio je Koprivica.

Bonus video: