Vlahović prepisala 2/3 rada od stranih autora

Upoređivanjem rada Vlahovićeve i rada Dimitrosa Buhalisa očigledno je da je ministarka izmijenila samo posljednji pasus prvog poglavlja svog rada, u odnosu na onaj koji je 2000. napisao njen britanski kolega
104 pregleda 0 komentar(a)
Sanja Vlahović, Foto: Boris Pejović
Sanja Vlahović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.09.2014. 13:31h

Ministarka nauke Sanja Vlahović je na skupu u Opatiji 2010. godine predstavila kao svoj naučni rad “Destinations Competitiveness in Modern Tourism” (Konkurentost destinacija u modernom turizmu), iako je gotovo dvije trećine rada prepisala od inostranih autora, koji su nekoliko godina prije toga tretirali istu temu. Vlahović se koristila različitim izvorima od naučnih radova inostranih kolega, do stručnih tekstova iz stručnih časopisa, a pri tom se nije pozivala na izvore koje je koristila. I ovaj rad, iako je u većem dijelu prepisan od drugih, ministarka nauke je u dokumentaciji na osnovu koje je izabrana u zvanje vanredni profesor na privatnom Univerzitetu “Mediteran”, predstavila kao međunarodno prepoznato naučno dostignuće. Upoređivanjem njenog sa radovima u koje smo imali uvid, “Vijesti” su došle do podatka da je Vlahovićeva gotovo cijelo prvo poglavlje istraživanja, pod nazivom “Destinations - integrated experience for tourists” (Destinacije integrisano iskustvo za turiste), prepisala iz naučnog rada koji je objavljen prije 15 godina. Podjelom destinacija, ali i tipova putovanja i putnika u modernom dobu bavio se još 2000. godine predavač na Vestminsterskom univerzitetu u Velikoj Britaniji Dimitros Buhalis, u radu pod nazivom “Marketing the competitive destination of the future destinations integrated experience for tourists”. Upoređivanjem rada Vlahovićeve i Buhalisovog rada očigledno je da je ministarka izmijenila samo posljednji pasus svog rada, u odnosu na ono koje je deset godina ranije napisao njen britanski kolega. Pri tom, u dijelu rada koji se odnosi na korišćenu literaturu, Vlahovićeva ne pominje Buhalisa.

Izvod iz naučnog rada Dimitrosa Buhalisa iz 2000.

Identičan rad Vlahovićke, "napisan" 10 godina kasnije

U poglavlju dva ministarkinog rada, koje se bavi podacima Svjetske turističke organizacije (STO) i trendovima u internacionalnom turizmu, ministarka se koristi tekstom iz novembra 2009. godine, koji je objavljen na sajtu www.fwv.de. Preveo ga je na engleski jezik i prenio portal www.tourism.forecastingprinciples.com pod nazivom “World tourism trends: Hopes for moderate growth in 2010”. Iako Vlahovićeva u radu navodi da se koristila podacima STO, tekst njenog istraživanja, koji te informacije okuplja u cjelinu, gotovo da je identičan tekstovima dostupnim na ovim sajtovima. Treće poglavlje ministarkinog rada pod nazivom “New trends in destination competitivness development” izašlo je iz pera autora Ramone Gruesku, Roksane Nanu i Georga Pirvua. Dio njihovog rada “Destination competitiveness: a framework for future research”, koji se odnosi na ljudske resurse i korišćenje informacionih tehnologija u turizmu, može se pročitati i u istraživanju koje je godinu dana kasnije u Opatiji predstavila Vlahovićeva. Ni ovi autori se ne pominju u korišćenoj literaturi u radu Vlahovićeve. U istom poglavlju, ministarka se koristila i podacima i definicijama sa sajta morebusiness.com. Ovaj dio poglavlja se odnosi na biznis strategije u turizmu.Brani se na FB, ali ćuti o tome da je slagala Vlahovićeva i dalje ne odgovora na pitanje “Vijesti”, kako o naučnom radu - plagijatu, tako ni o krivotvorenju podatka u dokumentaciji o naučnoistraživačkom radu i objavljenim istraživanjima na međunarodnom nivou, na osnovu kojih je 2011. izabrana za vanrednog profesora na Univerzitetu “Mediteran”. Ona u dokumentaciji sa Univerziteta “Mediteran” tvrdi da je jedan od njenih naučnih radova, kojim se dvije godine ranije predstavila na skupu na Rodosu, objavljen u prestižnom časopisu “International Journal of Contemporary Hospitality Management” ( http://www.emeraldgrouppublishing.com ) , za šta je “Vijestima” iz tog časopisa potvrđeno da nije tačno i da nemaju nijedan njen rad. Ministarka se juče, nigdje ne komentarišući da je slagala Komisiju da joj je rad objavljen u ovom naučnom časopisu, prijateljima obratila na Fejsbuku:

“Moj rad 'Determinants and Indicators of Destinations' competitiveness in modern tourism' urađen je 2009. i prihvaćen od strane recenzentske komisije međunarodnog simpozijuma na Rodosu. Rad je ocijenjen kao 'Original Scientific Paper' i uvršten u red objavljenih radova. Rad je uvršten u sekciju 24: Tourism and Destination Management, pod brojem PAP131 (www.chios.aegean.gr/tourism/program.pdf). Ukoliko ova stranica ne bude dostupna, s obzirom na aktivnosti onih koji se preko IT bave mojom ličnošću posljednjih godinu dana, u prilogu se nalazi sadržaj kao i prva stranica rada koji, na svu sreću, čuvam i u printanoj formi.

Prezentirani radovi na konferencijama se ne objavljuju se u cjelosti jer su prezentirani, pa ih nema ni na sajtu tog časopisa”. Vlahovićeva, što je lako provjeriti i u biltenu Univerziteta “Mediteran ”, nigdje nije naznačila datum, kao ni broj stranice časopisa na kojem je njen rad, ili sažetak rada objavljen .Moja nauka je ugrožena zbog informatike Vlahovićeva u obraćanju na Fejsbuku ističe i da je rad iz Opatije “nastava k istraživanja, koje je objavljeno u Hrvatskoj i Njemačkoj 2010. godine, pod nazivom 'Destination Competitiveness in Modern Tourism', u okviru publikacija radova Association of International Scientific Experts in Tourism i IHRA International Hotel and Restaurants Association ”.

Dodaje da su informatička znanja i savremena tehnologija, umjesto da se kanališu u pozitivnom pravcu, upotrijebljena da se “rezultati mog rada dovedu u pitanje i stvori prljava slika o ličnosti koja im je, iz njima poznatih razloga, interesantna ”.

“Takođe, navodim da sam u zvanje vanrednog profesora izabrana 2011. godine i za to zvanje procedura je započela značajno prije nego što je počeo moj angažman u vladi. Od potrebnih 30 bodova za zvanje vanrednog profesora, prilikom izbora imala sam 60, tako da sa ili bez navedenog rada, moj bi izbor bio potpuno izvjestan. Najznačajnija referenca za izbor u zvanje bila je moja knjiga 'Liderstvo u savremenim organizacijama' ”, napisala je ministarka Vlahović.

Izradu ovog teksta finansijski je podržala Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu. Njen sadržaj je isključiva odgovornost izdavača i ne odražava stavove ambasade Kraljevine Norveške.

Bonus video: