Upoznaće se sa iskustvima SAD u upravljanju poljoprivrednim kooperativama

Tokom posjete učesnici će se upoznati sa američkim iskustvima u upravljanju poljoprivrednim kooperativama, kako bi to iskustvo iskoristili u Crnoj Gori
2 komentar(a)
Zgrada Univerziteta Kolorado, Foto: Shutterstock
Zgrada Univerziteta Kolorado, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.09.2014. 13:15h

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, udruženja maslinara Bara i Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore boraviće od ponedjeljka u studijskoj posjeti američkom državnom univerzitetu Kolorado.

Tokom posjete, koja će trajati do 26. septembra, učesnici će se upoznati sa američkim iskustvima u upravljanju poljoprivrednim kooperativama, kako bi to iskustvo iskoristili u Crnoj Gori.

“Za predstavnike udruženja poljoprivrednih proizvođača to će biti prilika da se dodatno edukuju, kako bi unaprijedili kapacitete za proizvodnju, promociju i prodaju svojih proizvoda, koristeći mehanizme poljoprivrednih kooperativa”, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Program je, kako se dodaje, podržalo američko Ministarstvo poljoprivrede koje je obezbijedilo stipendije učesnicima u okviru Cochran programa stipendiranja, u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici.

"Kroz program posjete, učesnicima će biti predstavljen razvoj američkih poljoprivrednih kooperativa, način upravljanja i podrška koju nude poljoprivrednim proizvođačima", rekli su iz Ministarstva.

U Ministarstvu poljoprivrede očekuju da će iskustvo američkih kolega biti značajno predstavnicima iz Crne Gore, u procesu osnivanja kooperativa i unaprijeđenju postojećih udruženja.

Zakon o kooperativama, koji je uradilo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, u skupštinskoj je proceduri i njegovo usvajanje će dati osnov za kvalitetno udruživanje crnogorskih poljoprivrednika.

“Udruživanje je put koji vodi smanjenju troškova, lakšem i organizovanijem plasmanu proizvoda, odnosno put ka postizanju veće konkuretnosti domaćih poljoprivrednih proizvoda”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: