Budva i Petrovac ponovo paralisani zbog nevremena

„Palo je čak 117,5 litara kiše po kvadratu. Uže gradsko jezgro , djelovi budvanskih naselja, Petrovac, pa i Jaza, ponovo su bili pod vodom“
156 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 12.09.2014. 14:29h

Uži centar, gradsko naselje Adok u Budvi, kao i Petrovca i Jaza, sinoć su bili praktično paralisani, kada je veliki olujni talas praćen obilnim padavinama zahvatio metropolu turizma.

Bujični potoci do metar visoki, prelili su gradske ulice, a najteže je prošao gradski hotel “Oaza” u centru grada, preko puta kompleksa „TQ plaza“, u koji je voda praktično za par minuta potopila kompletno prizemlje.

Pod vodom se našao restoran, sobe, vešeraj, pa su gosti čak bili prinuđeni da izlaze iz hotele, i noć provedu u svojim automobilima.

Vlasnik hotela Vojo Samardžić ogorčen je jer je izgradnjom višespratnica, koje su okružili porodični hotel, te pregrađivanjem i nečišćenjem kanala, dovelo do toga da prilikom svakih, iole većih padavimna, hotel biva na udaru bujičnih potoka.

„Gradskim ulicama, je voda dostigla gotovo metar, jednostavno nijesmo mogli da spriječimo da uđe u hotel. Šteta je velika, a isključivi krivci su gradske službe, koje su dozvolile da se kanali ne čiste, pregrađuju, da se grade zgrade bez ikakvih atmosferskih saglasnosti. Sada smo se našli u situaciji da strijepimo prilikom svake najave nevremena, jer više i ne znamo kako da se odbranimo od poplava. U pitanju je centar grada, valjda bi tu trebalo da bude riješena situaicja, ali pogledajte, na šta sada liči hotel. Blato, mulj, pijesak, potpuno su uništili prizemlje”, kazao je ogorčeni Samardžić.

Da su pripadnici budvanske Službe zaštite i spasavanja imali pune ruke posla te trpjeli na „ svojoj koži“ propuste gradskih otaca, napravljenih u proteklim decenijama, potvdio je i načelnik Zdravko Šljukić, navodeći da su vatrogasci bili na terenu od 23 časa pa do zore, dok je olujni talas bjesnio rivijerom.

„Palo je čak 117,5 litara kiše po kvadratu. Nevrijeme je bilo donekle blaže od onoga prije deset dana, ali je uže gradsko jezgro , djelovi budvanskih naselja, Petrovac, pa i Jaza, ponovo bili pod vodom“, kazao je Šljukić.

On je kazao da su pripadnici Službe čak doživjeli i neprijatnost od građana.

Momci su ulazili u bujične potoke i do metar visoke, bili od ponoći do zore na terenu, ali nažalost bili su vrijeđani, izloženi bahatosti nekih ljudi. Imali smo neprijatnosti, od ljude koji neće da shvate da Služba za zaštitu nije davala saglasnost ni na izgradnju kanala, niti projektovala kanale, niti davala dozvole za gradnju. Jednostavno, pored mnogo problema koje je izazvalo nevrijeme, morali smo i ovo da trpimo“, kazao je Šljukić.

On je rekao da su intervenisali u Adokovom naselju, gdje je voda poplavila prizemlja i garaže, kritično je bilo i u Babinom dolu, voda je ušla i u zgradu “Zeta filma”, u centru grada. Mediteranska ulica, kroz centar, bila je pretvorena u jezero, dok je saobraćaj na desne dvije kolovozne trake bulevarom u Bečićima bio u prekidu.

Galerija

Bonus video: