Vlahović obmanula javnost, naučni rad nije objavljen

Naučnog rada, koji joj je bio jedan od uslova za izbor u zvanje vanrednog profesora, nema u časopisu koji je ministarka naznačila
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.09.2014. 12:03h

Ministarka nauke Sanja Vlahović krivotvorila je podatke u dokumentaciji o naučnoistraživačkom radu i objavljenim istraživanjima na međunarodnom nivou, na osnovu kojih je 2011. izabrana u zvanje vanrednog profesora na privatnom Univerzitetu “Mediteran”.

Uz takvu dokumentaciju, ona je za titulu vanrednog profesora ponudila i pozitivne recenzije koje su potpisali trojica profesora. Prvi je profesor državnog Ekonomskog fakulteta i donedavno prorektor Univerziteta CG Anđelko Lojpur, kojeg je “Mediteran” angažovao kao nezavisnog recenzenta. Drugi recenzent, kojem je takođe krivotvorenje podataka promaklo, je profesor Janko Radulović, tada jedan od predavača na “Mediteranu”, a treći je Slobodan Unković sa beogradskog privatnog univerziteta “Singidunum”.

Vlahovićeva je nedugo pošto je sjela u ministarsku fotelju, u februaru 2011, konkurisala za izbor u zvanje vanredni profesor, a jedan od osnovnih kriterijuma za izbor je da kandidat ima objavljen jedan ili više naučnih radova u prestižnim međunarodnim časopisima iz oblasti kojom se bavi. Tako ministarka u dokumentaciji tvrdi da je jedan od njenih naučnih radova, sa kojim se dvije godine ranije predstavila na skupu na Rodosu, objavljen u prestižnom časopisu “International Journal of Contemporary Hospitality Management” (http://www.emeraldgrouppublishing.com).

Vlahovićeva nije naglasila datum publikovanja, kao ni stranicu na kojoj je rad objavljen, a pretragom baze ovog izdavača utvrđeno je da njenog rada “Determinants and Indicators of Destinations’ Competitiveness in Modern Tourism Industries” nema. “Pretražili smo našu bazu i nijesmo pronašli nijedan rad Sanje Vlahović”, rekla je “Vijestima” Talita Operman iz časopisa “International Journal of Contemporary Hospitality Management”.

Kada se na pretraživač naučnih radova ukuca ime Sanje Vlahović - rezultata nema

Ipak, aktuelna ministarka je dobila sve pohvale od kolege sa Univerziteta Mediteran, profesora Janka Radulovića.

“Na osnovu do sada iznesenih činjenica evidentno je da se radi o kandidatu koji, u skladu sa Mjerilima za izbor u akademska i naučna zvanja Univerziteta Mediteran, Podgorica, ispunjava sve zakonske uslove, odnosno, sve naučne, pedagoške i stručne kriterijume za izbor u zvanje vanredni profesor. Visoke ocjene se zasnivaju na ostvarenim rezultatima u domenu naučnoistraživačkog, pedagoškog i stručnog rada. Objavljujući svoje radove, posebno o liderstvu, u relevantnim inostranim i domaćim naučnostručnim časopisima, dokaz je da se radi o kvalitetnom naučnom istraživaču koji je dao doprinos razvoju oblasti u kojoj razvija svoj naučnoistraživački interes”, ocijenio je Radulović.

Iz važećih propisa nije dovoljno jasno da li se na odgovornost moraju pozvati recenzenti, ukoliko nijesu valjano provjerili sve ono što je Vlahovićeva dostavila u dokumentaciji. Sanja Vlahović dva dana nije odgovarala na telefonske pozive, niti je odgovor stigao sa službnih mejlova Ministarstva nauke, na koje su upućena pitanja. Ni profesor Lojpur nije odgovarao na pozive redakcije “Vijesti”, kao ni na SMS poruku u kojoj mu je objašnjeno zbog čega nam treba njegov komentar.

U biografiji na sajtu Vlade ne piše da je zvanja dobila od “Braće Karić”

lahovićeva, u biografiji objavljenoj na sajtu Ministarstva nauke, nigdje ne pominje da je diplomirala, magistrirala i doktorirala na privatnom Univerziteta “Alfa”. Riječ je o univerzitetu poznatijem kao Univerzitet “Braća Karić”. U biografiji na sajtu Ministarstva piše da je “studije započela na Fakultetu za menadžment u Beogradu, a kao stipendista školovanje je nastavila na ekonomskim fakultetima u Dablinu (Irska) i Torontu (Kanada).

Diplomirala je 1996, nakon čega je nastavila magistarske studije iz oblasti strateškog menadžmenta. Tokom tih studija usavršavala se u Italiji i Austriji, a 1998. magistrirala je u oblasti liderstva i napravila prvo istraživanje iz oblasti upravljanja ljudima i liderstva na ovim prostorima”. U biografiji, koju je predala u sklopu dokumentacije za izbor u zvanje, a koja je objavljena u biltenu Univerziteta Mediteran iz maja 2011, Vlahović precizira da je “diplomirala je 1996. na Fakultetu za menadžment ”BK” Beograd, a da je magistrirala dvije godine kasnije a doktorirala 2006. na istom fakultetu na temu “Liderstvo kao determinanta uspješnosti savremenih organizacija”.

Lojpur je za profesoricu predložio sa posebnim zadovoljstvom

Profesor Anđelko Lojpur je u svojoj recenziji bio veoma zadovoljan kompetencijama Sanje Vlahović. “Na bazi dokumentovanog i detaljno obrazloženog, može se nedvosmisleno zaključiti, podjednako u formalnom i suštinskom pogledu, da kandidat doc. dr Sanja Vlahović u dosadašnjem naučnoistraživačkom, pedagoškom i stručnom radu, shodno propisanom u Mjerilima za izbor u akademsko zvanje, kao i odredbama Zakona o visokom obrazovanju i uobičajenoj praksi Univerziteta, ispunjava sve uslove za izbor u zvanje vanrednog profesora.

U tom smislu, sa posebnim zadovoljstvom predlažem Senatu Univerziteta Mediteran da doc. dr Sanju Vlahović izabere u zvanje vanrednog profesora za predmete: menadžment, liderstvo u turizmu i strateški menadžment, na Fakultetu za turizam Bar Univerziteta Mediteran, Podgorica”, stoji u mišljenju Lojpura, koje je objavljeno u biltenu Univerziteta “Mediteran”, publikovanog u maju 2011.

(Izradu ovog teksta finansijski je podržala Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu. Njen sadržaj je isključiva odgovornost izdavača i ne odražava stavove ambasade Kraljevine Norveške)

Galerija

Bonus video: