Brajović: Želimo autoput, ali taj javni dug...

Ovo se može tumačiti kao prvo zvanično priznanje da autoput, koji se od 2007. najavljuje kao projekat koji samo što nije startovao, ni ovog puta nije više siguran
77 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Savo Prelević
Ivan Brajović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.09.2014. 05:41h

Ministar saobraćaja Ivan Brajović po prvi put je relativizovao najavu gradnje prioritetne dionice autoputa od Podgorice do Mateševa, saopštavajući da se mora voditi računa o javnom dugu.

“Iako veoma zainteresovani za realizaciju velikih infrastrukturnih projekata, odgovornost Ministarstva saobraćaja i Vlade je da vode računa o javnom dugu i mogućnosti zaduživanja države“, piše u saopštenju nakon sastanka Brajovića sa novom ambasadorkom Njmačke Gudrun Stajnaker.

Ovo se može tumačiti kao prvo zvanično priznanje da autoput, koji se od 2007. najavljuje kao projekat koji samo što nije startovao, ni ovog puta nije više siguran. Vlada se načelno u februaru sporazumjela sa kineskim kompanijama da grade autoput i tamošnjom državnom EXIM bankom da ga finansira kreditom od 809 miliona eura.

Pošto nije bilo jasno da li je stav o tome da se ipak mora voditi računa o javnom dugu Brajovićev ili njemačke ambasadorke, iz Ministarstva je “Vijestima“ rečeno da je to stav ministra. U saopštenju stoji da je ministar pobrojao Vladine prioritete u saobraćaju, sa naglaskom na autoput, da za njihovu realizaciju očekuje podršku EU...

“Ministar Brajović je ocijenio da je izuzetno važna rekonstrukcija pruge koja je značajno oštećena u nedavnim poplavama u Srbiji i da će podrška EU u realizaciji jednog ovakvog infrastrukturnog projekta svakako dobrodoći”, dodaje se u saopštenju.

Da autoput mora da ima alternativu, odnosno da se prvo mora voditi računa o zaduženosti države, prije nekoliko mjeseci je upozoreno iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Iz ove organizacije tada je saopšteno da bi to značajno doprinijelo deficitu budžeta i zaduživanju države, te da bi bilo rizično za održivost javnih finansija.

Svjetska banka (SB) bila je još eksplicitnija u stavu pa nije odobrila kredit od 50 miliona dolara Crnoj Gori, koji je ranije najavljen kao direktna podrška budžetu. Razlog za to je uvećanje javnog duga zbog prve kreditne pozajmice za izgradnju autoputa.

Upozorenja na vrijeme stizala

Doskorašnji ambasador Njemačke Pijus Fišer ranije je izjavio da je autoput prvenstveno politički, a ne ekonomski projekat.

Na neodrživost teze da se autoput mora graditi i da nema alternativu Vladu je upozorio i predsjednik Foruma 2010 Žarko Rakčević, ističući da to ionako prezaduženu državu može dovesti u poziciju dužničkog ropstva. U Vladi su do juče tvrdili da takvih problema neće biti.

Bonus video: