Nekada opštinsko, sada Vuke Golubovića

"toliko zemljišta je otuđeno da sjutra ako bismo morali da gradimo novi dječji vrtić, Opština ne bi znala gdje ga gradi"
11 komentar(a)
Vuka Golubović, Foto: Luka Zeković
Vuka Golubović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.09.2014. 16:06h

Doskorašnji gradonačelnik Berana Vuka Golubović (DPS) pod sumnjom je da je prenio, uz pomoć rukovodilaca opštinskog katastra, desetine hiljada kvadrata opštinskog zemljišta na sebe i firme lokalnih tajkuna ili na njih lično, dok je bio na toj funkciji. Neka rješenja o upisu vlasništva realizovana su neposredno nakon gubitka lokalne vlasti DPS-a, u martu ove godine, te saznanja Golubovića da neće ostati na mjestu predsjednika opštine. To je rezime dvije krivične prijave koje je specijalnom tužiocu za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije predalo novo beransko rukovodstvo iz koalicije “Zdravo Berane" (SNP-DF). Prijave obuhvataju Golubovića, više odgovornih lica iz beranskog katastra i sa njima povezane osobe. Kako tvrdi sagovornik “Vijesti” iz nove vlasti u Beranama, štetne posljedice po imovinu Berana su “skoro nesagledive”, te da je ono čemu se ušlo u trag “dovoljno kompromitujuće za Golubovića i v.d. direktora Katastra Momčila Saičića”. Obojica su trenutno kandidati za mjesto načelnika Uprave za nekretnine, Područna jedinica Berane. Šefa Katastra bira centralna vlast. “Ovo sa politikom nema veze. Ovo je organizovani kriminal vidljiv golim okom. Toliko opštinskog zemljišta je otuđeno da sjutra postoji potreba da se, recimo, gradi novi dječji vrtić, Opština ne bi znala gdje da ga gradi", rekao je dobro upućeni sagovornik. On je dodao kako vjeruje da Golubović sada konkuriše za mjesto načelnika Katastra kako bi pokrio nelegalne radnje i zametnuo pisane tragove. “Uspjeli smo da dođemo do jednog broja dokumenta kojima su potkrijepljene krivične prijave. Sada u cilju eventualne istrage ne bi bilo dobro da otkrivamo detalje i sva imena povezanih lica i firmi," kazao je sagovornik “Vijesti”. O navodnim nezakonitostima beranska vlast je obavijestila Ministarstvo finansija i Upravu za nekretnine, kojima su dostavili kopije dokumentacije koja je dostavljena i tužilaštvu. Ovo je treća krivična prijava specijalnom tužiocu protiv bivšeg predsjednika Opštine. Novo rukovodstvo je 28. aprila podnijelo krivičnu prijavu zbog korupcije i nezakonitog trošenja novca iz budžeta. Predsjednik Opštine Dragoslav Šćekić je početkom juna uputio urgenciju tužilaštvu, pitajući za sudbinu krivičnih prijava.

Golubović: Nijesam na sebe knjižio, privatnici su to stekli

Vuka Golubović je negirao da je nezakonito knjižio opštinsku zemlju, optužujući „Vijesti" i ,,Dan“ da vode hajku protiv bivše vlasti u Beranama. 0 uknjižavanju opštinskog zemljišta on kaže:

“To je netačno, privatne firme koje su imale zemlju na korišćenje dobite su presude Vrhovnog suda da postaju vlasnici. Sto se tiče mene više je nego smiješno. Kako se može preknjižiti tuđa zemlja ne sebe 'Vijesti’ i ‘Dan' su portparoli stranaka koje su sada na vlasti, imaju članove u odboru; lokalnom parlamentu i sve vrijeme pišu nešto što je radila bivša vlast. Neka napisu šta ova vlast radi. Ko građi azil za pse pored romskog groblja, koji je to mozak izmislio pašeara? Što ne pišu o tome što se bune pojedinci oko 'Integrala* gdje su pojedinci iz lokalne vlasti prigrabili zadružno vlasništvorekao je Golubović juče “Vijestima".

Bonus video: