Žugić: Kovačević je znao za odluku

"Imajući u vidu potpuno jasno obrazloženje koje je Ministarstvo finansija dalo novinaru, moramo konstatovati da njegova namjera, očigledno, nije bila da predstavi situaciju na objektivan način, već da iskontruiše drugačije viđenje realnosti"
77 pregleda 0 komentar(a)
Radoje Žugić, Foto: Savo Prelević
Radoje Žugić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.09.2014. 15:54h

Povodom teksta “Žugić postavio načelnika katastra”, objavljenog u prekjučerašnjim “Vijestima”, u kome stoji da ministar finansija Radoje Žugić kadrira u katastru, iako je to posao direkora Uprave za nekretnine, reagovalo je Ministarstvo finansija: “Uprkos činjenici da je autoru teksta blagovremeno poslat odgovor na upit, obmanuta je javnost na način što tekst ukazuje na navodno nezakonito postupanje ministra finansija u vezi sa imenovanjem načelnika u Upravi za nekretnine, PJ Podgorica.

Radi tačne informisanosti javnosti, ponovo ističemo ono što je bila sadržina našeg odgovora autoru teksta.

Ministar finansija, shodno članu 49 Zakona o državnoj upravi, 'donosi odluku o zapošljavanju u organu u sastavu'. Ako se ima u vidu da su Uprava za nekretnine, a samim tim i svaka njena područna jedinica, organi u sastavu Ministarstva finansija, lako je izvesti nedvosmislen zaključak da je ministar, prilikom donošenja predmetne odluke, postupio u skladu sa zakonom.

Imajući u vidu potpuno jasno obrazloženje koje je Ministarstvo finansija dalo novinaru, moramo konstatovati da njegova namjera, očigledno, nije bila da predstavi situaciju na objektivan način, već da iskontruiše drugačije viđenje realnosti.

Odluka o izboru državnog službenika potvrđena je i od strane drugostepenog organa - Komisije za žalbe, koja je samostalan organ vlade. Stoga je konstatacija da je 'drugostepeni organ u Ministarstvu odbio žalbu' netačna i istovremeno ukazuje na elementarno nepoznavanje organizacije rada državne uprave.

Izbor Predraga Femića za načelnika u Upravi za nekretnine, PJ Podgorica, izvršen je nakon sprovedene, zakonom utvrđene, procedure, koja je uključila i provjeru sposobnosti, kao i na osnovu usaglašenih stavova po pitanju stručnosti ovog kandidata na relaciji ministra, direktora Direktorata za imovinsko-pravne poslove i direktora Uprave za nekretnine, te direktor Dragan Kovačević nije bio 'preskočen' ni u jednoj fazi odlučivanja, kako se tvrdi u tekstu”, piše u reagovanju.

Cilj Žugića je bio da ozdravi katastar

Iako se novinar čudi zbog ministrove 'računice' da partijska pripadnost nije opredjeljujući faktor za zapošljavanje, činjenica je da su ključni kriterijumi po kojima se, kao i do sada, vodio ministar Žugić, pri odabiru svojih saradnika, stručna sposobnost, moralni kvaliteti i kapacitet za doprinos unapređenju kvaliteta rada uprave, piše u reagovanju Ministarstva finansija.

Dodaje se da je u ovom slučaju kriterijum bio ozdravljenje katastra, kao segmenta čiji je rad, u prethodnom periodu, bio predmet kritika. “U prilog ispravnosti predmetne odluke je i činjenica da su već osjetni pomaci u smislu poboljšanja rada Područne jedinice Podgorica“, stoji u reagovanju Ministarstva finansija.

Bonus video: