Radulović: Sanacija ekološke štete desetine milijardi eura

Radulović je kazao da bi tu cijenu plaćali građani Crne Gore, a ne „tajkuni koji su doveli do takvog stanja“
0 komentar(a)
Branko Radulović, Foto: Boris Pejović
Branko Radulović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.09.2014. 12:16h

Crnu Goru će sanacija štete u oblasti ekologije i usklađivanje sa propisima Evropske unije (EU) koštati više desetina milijardi eura, upozorio je potpredsjednik Skupštine Branko Radulović.

On je predstavio danas Nacrt rezolucije o životnoj sredini koji će podnijeti Skupštini Crne Gore, a u kojoj su identifikovani osnovni problemi u toj oblasti i predložena pojedina rješenja. U tom dokumentu se navodi i da bi Vlada do 1. novembra trebalo da osnuje Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

Radulović je ocijenio da je taj dokument značajan za Crnu Goru i građane, jer, kako je naveo, životna sredina nije manje važna od političkih trgovina i previranja.

On je objasnio da je u Crnoj Gori pomjerena i narušena ravnoteža u životnoj sredini i da su ugroženi osnovni parametri življenja.

„Svjesni smo da je Crna Gora po potencijalima siromašna i da je potrebna velika kreativna energija i pamet da se obezbijedi što održiviji razvoj, a da je za djelimično saniranje postojeće štete u životnoj sredini i postizanje standarda EU i civilizacijskih društava potrebno nekoliko desetina milijardi eura", poručio je Radulović.

On je kazao da bi tu cijenu plaćali građani Crne Gore, a ne „tajkuni koji su doveli do takvog stanja“.

Rezolucijom, kako je naveo Radulović, Skupština poziva Vladu i nadležne institucije, lokalnu samoupravu, nevladin sektor, akademsku zajednicu, medijske predstavnike i sve građane da se u punoj mjeri i na sistemski način uključe u realizaciju najvažnijeg višedecenijskog projekta: Crna Gora- uistinu ekološka i održiva država.

Radulović je kazao da je neophodno da se pripremi i realizuje Akcioni plan hitnih mjera zaštite životne sredine, koji bi sadržao informaciju o kvalitetu i zagađensoti životne sredine, ali i načinu uspostavljanja adekvatnog monitoringa i praćenja kvaliteta.

On smatra da je neophodno i preduzimanje hitnih mjera od velikih privrednih zagađivača, a posebno Kombinata aluminijuma, Željezare Nikšić, Termoelektrane Pljevlja i Jadranskog brodogradilišta u Bijeloj kako bi se zaustavio proces degradacije prirodne sredine.

Prema njegovim riječima, trebalo bi sprovesti i akciju „Očistimo Crnu Goru od smeća“.

Radulović je ukazao i na značaj poglavlja 27- Zaštita životne sredine, u pregovorima sa EU, koje je, kako smatra, jako zahtjevno.

On je poručio i da je neophodno da Vlada unaprijedi kompetentnost pregovaračkog tima za to poglavlje.

Radluović je kazao da je stvaranje mogućnosti budućim generacijama da vode zadovoljavajući i kvalitetan život dužnost i cilj današnje generacije i etičko pitanje odgovornosti.

Bonus video: