NVO nezadovoljne učešćem u izmjenama Zakona o vodama

Prema riječima Ivanovića, vrlo je moguće da je to najzapušteniji sektor u državi
52 pregleda 0 komentar(a)
Skupština cg, Foto: Savo Prelević
Skupština cg, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.09.2014. 12:22h

Nevladine organizacije (NVO) okupljene oko platforme Za život voda Crne Gore smatraju da nijesu dovoljno uključene u izmjene i dopune Zakona o vodama i iniciraće, kako su najavili, izmjene Zakona o slatkovodnom ribarstvu.

Predstavnik koalicije Za život voda, Velibor Ivanović, rekao je danas, na sastanku sa predstavnicima institucija koje su nadležne za tu oblast, da su NVO koje se bave ekologijom na vrijeme da se uključe u izmjene Zakona o vodama.

„Mislim da je vrijeme da mi budemo uključeni u to. Prvo, priprema na Zakonu o vodama, a drugo naša inicijativa da dođe do izmjena i dopuna Zakona o slatkovodnom ribarstvu“, kazao je Ivanović.

Prema njegovim riječima, vrlo je moguće da je to najzapušteniji sektor u državi.

„Problematično je to po nama što se Zakon iz 2006. godine do današnjeg dana nije primjenjivao. Zakon koji propisuije da imamo licencirane ribočuvare, koji su prošli kroz treninge, monitoring nad ribljim svijetom, sve se to nije dešavalo“, rekao je Ivanović.

On je kazao da obavezu o čuvanju i unapređenju ribljeg fonda još uvijek imaju sportsko-ribolovna društva.

“Sami prizvuk nečega sportskog što treba da čuva životnu sredinu kod mene stvara indiciju da je problem. Imamo situaciju da su nam rijeke ispražnjene riba“, upozorio je Ivanović.

On je ukazao da se nastavlja praksa poribljavaja autothonih vrsta riba, navodeći da je to krivično djelo.

„Druga stvar je urušavanje obala i korita naših rijeka. Eksploatacija šljunka je veliki problem godinama“, kazao je Ivanović, navodeći da je to dupli kriminalni akt.

On je rekao da bi, prema preliminarnim inforamcijama, Poglavlje 27-Životna sredina, trebalo biti otvoreno naredne godine.

Predstavnica NVO Zeleni Crne Gore, Ana Mišurović, kazala je da je kvalitet voda striktno propisan i da nadležni treba da se njime više bave.

Ona je apelovala da stručni ljudi, koji se bave vodama, budu uključeni u donošenje Zakona i njegovi primjenu.

Predstavnica Ministarstva turizma i održivog razvoja, Ana Pavićević, podsjetila je da su evropske integracije opredjeljenje Vlade, navodeći da je to dovoljno da se zaključi da je želja Vlade da se prilagodi svim dorektivama Evropske unije (EU).

„Ne bih iznosila paušalne zaključke i optuživala vlast, jer smo pokazali našu volju da se uskladimo sa EU direktivama i da na taj način omogućimo da se u državi sprovode standardi koji postoje o životnoj sredini“, poručila je Pavićević.

Inspektor za vode u Upravi za inspekcijske poslove, Miodrag Radulović, smatra da Zakon o vodama nije toliko loš, ali da postoje problemi sa njegovom primjenom sa stanovišta kadrovskih potencijala.

„Osim kadrovskih potencijala po meni sistemski nešto nije dobro uređeno, da bi inspekcijski nadzor imao smisla“, naveo je Radulović.

Prema njegovim riječima, ne može se očekivati da se kroz inspekcijski nadzor uradi potpuna zaštita.

Radulović smatra da mora postojati stalan nadzor čuvarskih službi.

Poslanica Demokratskog fronta, Branka Bošnjak, kazala je da joj je žao da ono što pitanja ekologije, koja se tiču dobra svih, ne mogu da naiđu na konsenzus partija u Skupštini.

Ona je kazala da je Front pripremio Rezoluciju o životnoj sredini, koju će danas predati Skupštini na usvajanje.

Bošnjak smatra da treba ponovo uvesti Ministarstvo za životnu sredinu, zbog, kako je navela, važnosti te teme i zahtjevnosti Poglavlja 27.

Poslanica Pozitivne Crne Gore, Azra Jasavić, kazala je da treba djelovati u pravcu da se zagađeno očisti.

„To je suština priče. Da se ono što nije zagađeno sačuva, da ono što nije rasprodato se ne proda. Da ono što je prodato ispitamo kako je prodato“, smatra Jasavić.

Ona je rekla da mora biti upućen apel da se organizacije državne uprave moraju drugačije postaviti, i da mora postojati Ministarstvo za životnu sredinu.

Bonus video: