Izbor VDT-a veoma važan za pregovarački proces

Postoje, kako je naveo Drobnič, značajni izazovi na putu Crne Gore ka EU, kao što su jačanje povjerenja u izborni proces i nastavak reforme pravosuđa
0 komentar(a)
Boris Raonić, Foto: Arhiva Vijesti
Boris Raonić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 09.09.2014. 12:32h

Kompletiranje tužilačke strukture, odnosno izbor vrhovnog državnog tužioca, posebno je važan za pregovarački proces sa Evropskom unijom (EU), ocijenjeno je na otvaranju ovogodišnje škole Škole demokratskog rukovođenja koju organizuje Građanska alijansa.

Direktor te nevladine organizacije, Boris Raonić, kazao je da je fokus 13. Škole demokratskog rukovođenja proces evropskih integracija Crne Gore.

Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija, Igor Lukšić, kazao da je Crna Gora u prethodnom periodu pokazala da ima znanje, kvalitet i kapacitet da uspješno sprovodi svoju integracionu agendu.

„Veoma uspješno opravdavamo titulu lidera u regionu, i o tome svjedoče do sada ostvareni rezultati. Međutim, pred nama je još mnogo obaveza i ogroman rad“, rekao je Lukšić.

On je kazao da će dosljedno sprovođenje akcionih planova za poglavlja 23 i 24, značiće nastavak intenzivnog pregovaračkog procesa.

„Od posebne važnosti je kompletiranje tužilačke strukture nakon usvajanja ustavnih promjena, odnosno izbor vrhovnog državnog tužioca, za šta je potreban snažan politički dijalog i volja“, smatra Lukšić.

Prema njegovim riječima, neophodno je potpuno saniranje medijske scene, uz podršku naporima specijalne predstavnice OEBS-a za medije što bi doprinijelo profesionalizaciji i uspostavljanju standarda u toj oblasti.

Takođe su, kako je naveo, neophodne i dodatne aktivnosti na kompletiranju uslova za opšteprihvatljivi izborni ambijent, poput pune implementacije izbornih zakona i novog zakona o finansiranju političkih partija.

„Kao logičan rezultat kvalitetno sprovedenih unutrašnjih reformi, u odgovarajućem momentu doći i članstvo u EU“, dodao je Lukšić.

Šef Delegacije EU u Podgorici, Mitja Drobnič, kazao je da su dvije godine pregovora dovoljno dug period da se sagledaju konture procesa pristupanja EU.

„Jasno je da se radi o političkom procesu, budući da se važne odluke donose na političkom nivou. Međutim, takođe se radi i o tehničkom procesu, koji zahtijeva ispunjavanje normi kroz harmonizaciju crnogorskog zakonodavstva sa evropskom pravnom tekovinom“, podsjetio je Drobnič.

Postoje, kako je naveo, značajni izazovi na putu Crne Gore ka EU, kao što su jačanje povjerenja u izborni proces i nastavak reforme pravosuđa.

„Različite institucije imaju različite uloge u tom procesu. Na primjer, važno je da je Skupština stabilna i sposobna da odgovori zahtjevima ovog procesa usvajanjem odgovarajućih zakona“, kazao je Drobnič.

On je podsjetio da je, u nekim bitnim oblastima, potrebna dvotrećinska većina u parlamentu.

„Što jasno pokazuje da je konsenzus neophodan i koristan, i zdrav za društvo u cjelini“, dodao je Drobnič.

On je naglasio da je politika proširenja jedna od najuspješnijih priča EU.

„Pristupanje EU je rigorozan proces, zasnovan na strogom, ali fer uslovljavanju“, kazao je Drobnič.

On je podsjetio da, kada se govori o pristupnim pregovorima, ne govori se o pregovorima u klasičnom smislu te riječi.

„To znači da ne može biti nikakvih ustupaka ili kompromisa, kada je riječ o poštovanju principa i vrijednosti EU“, naglasio je Drobnič.

On je rekao da, nakon dvije godine pregovora, glas crnogorskih aktera u tom procesu mora biti mnogo glasniji od onog koji dolazi iz EU.

Drobnič je kazao da je obaveza Vlade, Skupštine, interesnih grupa, nevladinog sektora, akademske zajednice i drugih lokalnih aktera da informišu crnogorske građane o ovom procesu.

Komentarišući izjavu predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junkera, koji je kazao da neće biti proširenja tokom petogodišnjeg mandata EK, Drobnič je kazao da to nije loša ni obeshrabrujuća poruka.

“Ne radi se o promjeni politike koju je prouzrokovao takozvani zamor od proširenja. To je samo činjenična ocjena, zasnovana na vremenu koje zahtijeva taj složeni proces”, pojasnio je Drobnič.

On je naglasio da će se pregovori sa zemljama kandidatima sa zapadnog Balkana nastaviti tokom mandata nove Komisije.

“Ali ni ovdje ne treba praviti grešku. Da bi ovaj proces bio uspješan, odgovarajuće reforme moraju da se dese već sada, a ne za pet godina”, poručio je Drobnič.

Bonus video: