Policijske jedinice da vode brigu o interesima naroda

Iz te stranke su apelovali na pripadnike crnogorskih specijalnih jedinica i ANB-a da nikad više ne dozvole da budu zloupotrijebljeni protiv svog naroda, “kao što je to bio slučaj 1998, kada su nasrtali na građane, učesnike velikih protesta u Podgorici, a neki od njih, koji su tragično nastradali”
54 pregleda 0 komentar(a)
policija, Francuska, Foto: Shutterstock
policija, Francuska, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.09.2014. 11:46h

Sve policijske jedinice u Crnoj Gori treba da brinu o interesima naroda i da ne dozvole da budu instruisane od bilo koje političke strukture, poručeno je iz Nove srpske demokratije.

Ta partija pozdravlja akciju nadležnih organa u Srbiji i hapšenje žandarma osumnjičenog za ubistvo demonstranta Ranka Panića, koji je stradao tokom velikih protesta 2008. u Beogradu, koji su održani povodom hapšenja prvog predsjednika Republike Srpske, Radovana Karadžića.

“Podsjećamo da su na tim demonstracijama učestvovale sve patriotske stranke iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, među kojima i funkcioneri današnje Nove. To što se desilo u Srbiji je važna poruka za sve, jer se pokazuje da pravda može biti spora, ali je ipak dostižna”, kaže se u saopštenju Nove.

To je, dodaje se, naročito važna poruka za pojedince u vrhu bezbjednosnih struktura koji ubjeđuju i ohrabruju ljude u uniformi da je veliki interes države da se, kako su rekli, građani batinaju i da se vrši nasilje nad narodom, a koji misle da će to proći nekažnjeno.

“To je, takođe, dokaz da svaki onaj koji misli da može u ime države da se ponaša suprotno zakonu, da batina svoj narod, povređuje i ubija ljude da će prije ili kasnije završiti tamo gdje mu je mjesto – u zatvoru, a to se ne odnosi samo na Srbiju, nego i na Crnu Goru, koja će nakon promjena postati pravna države”, rekli su iz Nove.

Iz te stranke su apelovali na pripadnike crnogorskih specijalnih jedinica i ANB-a da nikad više ne dozvole da budu zloupotrijebljeni protiv svog naroda, “kao što je to bio slučaj 1998. godine, kada su nasrtali na građane, učesnike velikih protesta u Podgorici, a neki od njih, koji su tragično nastradali, i brutalno prebijali ljude koji su bili povezani sa tim demonstracijama”.

“Danas nema nikoga od političara i komandanata policije koji su spremni da preuzmu odgovornost za te događaje, a tada su indoktrinirali i gurali specijalce da prebijaju vlastiti narod. Zato je važno da policija striktno poštuje zakon, a da silu i brutalnost kojima treba čuvati privilegije i milione onih koji su na vlasti ostave po strani”, navodi se u saopštenju.

I danas se, kako su rekli iz Nove, “sa sramom pominje ono čuveno “postupi po naređenju” koje je obilježilo promjene u Crnoj Gori početkom devedesetih”.

“I kao što i u tom vremenu niko od političara iz vlasti nije želio da preuzme odgovornost za naredbu koju su izdali čovjeku koji je izgovorio ovu rečenicu, tako ni u današnjoj Srbiji niko od onih političara koji su izdavali naređenja žandarmeriji da prebija demonstrante na pomenutom skupu u Beogradu neće se javiti i stati u zaštitu žandara koji je ubio Ranka Panića”, kazali su iz Nove.

Ovo, dodaje se, mora biti nauk našim policajcima i ljudima iz ANB-a da vode računa o svojim postupcima, “jer kada naprave grešku niko od njihovih nadređenih sjutra neće biti spreman da preuzme odgovornost”.

“Sve policijske jedinice u Crnoj Gori, prvenstveno treba da vode brigu o interesima naroda i da ne dozvole da budu instruisane od strane bilo koje političke strukture”, poručeno je iz Nove.

Oni podsjećaju da je u Crnoj Gori neriješeno više od 30 ubistava. “A sramotna oslobađajuća presuda za ubistvo na desetine Roma u Jadranu, kao i drugi slučajevi vezani za neriješena ubistva govore o katatrofalno lošem stanju u našem pravosuđu”.

“Neminovna smjena vlasti koja će uskoro uslijediti, dovešće do potpunog rješenja i konačnih pravednih sudskih epiloga svih nerazjašnjenih ubistava u Crnoj Gori, izvođača i nalogodavaca, pa svaki pokušaj bezbjednosnih snaga da silom uguše promjene koje dolaze shvatićemo kao pokušaj da se zaštite upravo oni koji treba da se suoče sa zakonom”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: