Koliko koštaju izgubljeni sporovi: Glavni grad za šest mjeseci isplatio skoro tri miliona eura

Glavni grad u maju i junu ove godine, na osnovu sudskih izvršenja, morao da isplati 1.747 000 eura
4 komentar(a)
Glavni grad, Foto: Luka Zeković
Glavni grad, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.09.2018. 05:51h

Glavni grad je po osnovu izgubljenih sporova u prvih šest mjeseci ove godine, isplatio 2.820.131 euro na osnovu sudskih izvršenja, navodi se u dokumentaciji.

To znači da je Glavni grad u maju i junu ove godine, na osnovu sudskih izvršenja morao da isplati čak 1.747 000 eura.

Kako su “Vijesti” pisale Glavni grad je u prva četiri mjeseca isplatio 1.073 000 eura, od čega su skoro 400 000 bile kamate i troškovi za advokate i postupke.

Poređenja radi Glavni grad je prošle godine zbog nepravilno obračunatih zarada zaposlenima, koji su zbog toga podnijeli tužbu, isplatio 3.033.558 eura.

Time se pokazalo opravdano upozorenje revizorske kuće „UHY Mont audit”, od prije nekoliko godina da bi na osnovu tužbi po raznim osnovama protiv Glavnog grada u narednom periodu, moglo da dođe do značajnog odliva novca iz budžeta Glavnog grada.

Iz te revizorske kuće su svojevremeno upozorili da vrijednost sudskih sporova, koje protiv Glavnog grada vode fizička lica, godinama se uvećava, a da je 2016. iznosio čak 27.316.381 euro.

Zbog neusklađenih koeficijenata sa zaradama koje su im isplaćivane, Glavni grad su od 2008. godine do sada tužila 894 službenika i namještenika, tražeći nadoknadu štete.

Milionske tužbe protiv Glavnog grada su pokrenute za vrijeme mandata bivšeg gradonačelnika Miomira Mugoše.

Poređenja radi, izgradnja mosta Milenijum koštala je sedam miliona eura, škola na Draču četiri, tri miliona je koštao vrtić u Bloku pet, 3,5 otvoreni olimpijski bazen.

Iz PG biroa je „Vijestima“ ranije saopšteno da u većem broju tih predmeta tužbeni zahtjevi nijesu u cjelosti usvojeni, već je tužbeni zahtjev djelimično odbijan za period do 19. septembra 2009. godine na osnovu pravnog stava Vrhovnog suda Crne Gore.

„Kao i u slučajevima gdje su pojedini službenici i namještenici dobili rješenje o raspoređivanju sa utvrđenim koeficijentom u spornom periodu, a na ista nijesu ulagali žalbu nadležnoj Komisiji za žalbe u propisanom roku“, navodi se u odgovoru PG biroa.

Tužbe su, kako je saopšteno iz Grada, podnijeli skoro svi službenici i namještenici koji su bili u radnom odnosu u organima i službama Glavnog grada u periodu od septembra 2008. do prvog februara 2014. godine.

Upozorili na velike troškove po žalbama na porez

U zvaničnom dokumentu Glavnog grada, koji će se naći pred odbornicima Skupštine 12. septembra, navodi se da su veliki troškovi postupka po žalbama za porez na nepokretnost i da je neophodno preduzeti mjere na otklanjanju istih.

Pored toga, istaknuto je da je potrebno u saradnji sa nadležnim organima Glavnog grada Direkcijom za imovinu, Poreskom upravom i Ministarstvom finansija naći rješenje za prevazilaženje problema povodom tužbi za pripadajuće doprinose za obavezno socijalno osiguranje, vezano za neto iznose koji su isplaćeni po pravosnažnim sudskim sporovima.

Bonus video: