Stijepović: Fakultet za cnogorski jezik biće hram znanja

Stijepović je kazao da je Vlada Crne Gore, osnivanja fakulteta u Cetinju, iskazala visoku svijest o očuvanju i razvoju crnogorskog identiteta
50 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 08.09.2014. 19:26h

Fakultet za crnogorski jezik i književnost na Cetinju biće hram znanja i stjecište vrijednih i darovitih mladih ljudi iz čitave Crne Gore, poručio je ministar prosvjete Slavoljub Stijepović, na svečanosti povodom početka rada te visokoškolske ustanove.

Kako je saopšteno iz Prijestonice, Stijepović je kazao da je Vlada Crne Gore, osnivanja fakulteta u Cetinju, iskazala visoku svijest o očuvanju i razvoju crnogorskog identiteta.

"Početak rada ove institucije poseban je događaj u naučnom i prosvjetnom životu naše države, ali i u daljem utemeljenju crnogorske samosvijesti", rekao je Stijepović.

Gradonačelnik Prijestonice, Aleksandar Bogdanović rekao je da je zadovoljan što je ideja o uspostavljanju Fakulteta za crnogorski jezik i književnost uspješno realizovana na Cetinju u gradu koji, kako je naveo, predstavlja prijesto kulture i prijesto riječi, "koji je nadahnjivao i u kojem su nastala neka od najznačajnijih djela crnogorske književnosti".

Prema njegovim riječima, posebna je činjenica da će mlade generacije izučavati crnogorski jezik i crnogorsku književnost na Cetinju.

"U gradu sa kojeg je sve poteklo i koji je, i kada je to bilo najteže, čuvao misao i ljubav prema svojoj državi, prema svemu što jeste njena kultura i što je dio njenog identiteta", naveo je Bogdanović.

Profesor Milenko Perović rekao je da je početak rada Fakulteta za crnogorski jezik i književnost novi iskorak u pogledu afirmacije crnogorskog jezikoslovlja.

Ipak, kako je dodao, neophodno je konstantno raditi u cilju daljeg obrazovanja na tom planu.

Dekan Fakulteta Adnan Čirgić kazao je kako je, po osamostaljenju, počeo sveobuhvatan proces utemeljenja i jačanja crnogorskih institucija.

"Taj je proces i spor i težak, ali danas možemo reći kako je na jedan bitan segment našeg državnog i nacionalnog pitanja stavljena tačka. Fakultet za crnogorski jezik i književnost, koji će funkcionisati samostalno, time će biti oslobođen balasta tradicionalizma koji bi mu eventualno mogao biti nametnut u sklopu kakve druge institucije", rekao je Čirgić.

Galerija

Bonus video: