Crna Gora članica Internacionalne policijske asocijacije

"Asocijacija broji preko 427.000 policajaca. Praktično nama su vrata svjetske policije širom otvorena", rekao je Frljučkić
303 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.09.2014. 14:24h

Crna Gora je, na 39. IEC konferenciji održanoj u njemačkom gradu Potsdamu zvanično primljena u članstvo Internacionalne Policjske Asocijacije (IPA).

Načelnik Centra bezbjednosti Podgorica i predsjednik IPA Sekcije Crna Gora Vojislav Dragović kazao je da je to veoma značajan događaj za crnogorsku policiju.

"Naša delegacija imala je čast da na kongresu među 62 zemlje poslije samo godinu dana postojanja bude prihvaćena kao samostalna IPA članica u svjetskoj asocijaciji", rekao je Dragović.

Dodao je da su sada crnogorskoj policiji širom otvorena vrata da još kvalitetnije i bolje sarađuje sa regionom i svijetom.

"Kroz zajedničke aktivnosti u narednom periodu unaprijediće se profesionalna saradnja i prijateljske veze sa kolegama širom svijeta", kazao je juče Dragović na podgoričkom aerodromu pri povratku iz Njemačke.

Savjetnik direktora Uprave policije Sead Frljučkić rekao je da se članstvom Crne Gore u IPA zaobilaze brojne procedure, koje su do sada kočile saradnju policajaca sa kolagama iz regiona i svijeta.

"Asocijacija broji preko 427.000 policajaca. Praktično nama su vrata svjetske policije širom otvorena. Ako se prisjetimo da smo članica Interpola, da ćemo imati pridruženo članstvo Europola, mi kao asocijacija policije jednostavno smo dobili sve mogućnosti da budemo mnogo efikasniji nego što smo do sada bili. Takođe je mnogo značajno što sada sa regionom možemo da apliciramo za zajedničke projekte", kazao je Frljučkić.

Dodao je da svaka članica ima mentorsku sekciju.

"Do sada je nama mentor bila IPA Srbije, kojoj dugujemo zahvalnost, kao što su makedoncima bile naše kolege iz Hrvatske. Apsolutni smo rekorderi od svih članica IPA-e, jer smo za godinu uspjeli da postanemo članovi, a članstvo se obično čeka od pet do sedam godina. Crnogorska policija je zaslužila da postane tako brzo član ozbiljnošću i rezultatima", objasnio je Frljučkić. U crnogorskoj delegaciji pored Dragovića i Frljučkića u Njemačkoj bili su potpredsjednik IPA CG Valentin Danaj, član upravnog odbora Miodrag Đuretić i Sadik Šabović, predsjednik IPA CG za sjevernu regiju. Njih je na podgoričkom aerodromu dočekao njihov kolega Miodrag Martinović.

Pored Sekcije Crna Gora, punopravno članstvo u IPA su stekli i sekcije Makedonije i Kazakhstana.

Galerija

Bonus video: