Sudije hoće duži rok za odluke

Ustavni sud ocjenjuje obavezu da presudi u roku od 18 mjeseci
393 pregleda 0 komentar(a)
Preopterećeni predmetima: Sudije US, Foto: Savo Prelević
Preopterećeni predmetima: Sudije US, Foto: Savo Prelević

Ustavni sud odlučio je da preispita da li je 18 mjeseci dovoljan rok u kome može da odlučuje o predmetima koje je primio.

Inicijativu, koju je pokrenuo samoinicijativno, sudije će razmatrati na današnjoj sjednici.

Na sajtu US juče je objavljeno da je to “Inicijativa za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti odredbe člana 39 stav 2 Zakona o Ustavnom sudu Crne Gore”. U toj odredbi piše da je Sud dužan da odluči u roku od 18 mjeseci, nakon što je pred njim pokrenuta procedura.

Prema zvaničnim podacima US, koji su dostavljeni “Vijestima”, broj podnijetih ustavnih žalbi iz godine u godinu se povećava, a u 2018. je podnijeto oko 120 odsto više nego u prethodnoj godini.

Krajem prošle godine pred US je bilo oko 2335 ustavnih žalbi, pokazuju podaci tog suda.

Predsjednik Dragoljub Drašković je od Vlade tražio da se za ovu godinu odobri više novca za finansije, kako bi zbog preopterećenosti angažovali dodatne saradnike. On je na skupštinskom odboru pred kraj 2018. kazao da im je godišnji priliv predmeta porastao za 107 odsto, a najviše je ustavnih žalbi i to 117 odsto.

Prošle godine, kako je objasnio imali su 941 žalbu, a ove 2,049.

U Evropski sud za ljudska prava je prošle godine stiglo 318 predstavki iz Crne Gore, što je za 130 odsto više u odnosu na godinu ranije kada ih je bilo 138. Sud je prošle godine donio 13 presuda, od kojih je u 11 utvrđeno kršenje makar jednog prava iz Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Iz US međutim smatraju da broj povećanja predstavki nije rezultirao i povećanjem presuda u kojima je utvrđena povreda Konvencije, dok trener Savjeta Evrope za ljudska prava Siniša Gazivoda kaže da treba napraviti analizu uzroke statistike, a zatrim sistemski djelovati.

Bonus video: